Πως μπορείς να υιοθετήσεις μια νέα συνήθεια; 

Ακόμη κι αν ξεκινήσεις να κάνεις γιόγκα στο σπίτι μια φορά τη βδομάδα αρχίζεις να αλλάζεις και άλλους τομείς στη ζωή σου. Τρως καλύτερα, κοιμάσαι περισσότερο και έχεις μεγαλύτερα επίπεδα ενέργειας. Με λίγα λόγια η φυσική δραστηριότητα είναι μια ουσιαστική συνήθεια που προκαλεί εκτεταμένες αλλαγές στη ζωή σου!

Η αλλαγή στη νοοτροπία και η επιθυμία να κάνω γιόγκα με τη βοήθεια διαδικτυακού δασκάλου ήταν το πρώτο πράγμα που έφερε μια σειρά αλυσιδωτών θετικών αλλαγών στη ζωή μου. Η συστηματική πρακτική ενεργοποίησε μια σειρά από αλλαγές που τελικά επεκτάθηκαν σε όλους τους τομείς και νιώθω τεράστια ευγνωμοσύνη για αυτό.

Αν και φαινομενικά ήταν κάτι απλό (οκ, να κάνω γιόγκα στο σπίτι) με το πέρασμα του χρόνου ενισχύθηκε η θέληση και η πεποίθηση ότι μπορώ να πετύχω ότι βάζω στο μυαλό μου και ξεκίνησα να θέτω νέους στόχους.

Όλα ξεκίνησαν πριν 3 χρόνια με μια απλή συνήθεια. Μέχρι τότε, λίγο-πολύ, είχα και ‘γω παλαιωμένες πεποιθήσεις και μοτίβα σκέψης που με κρατούσαν πίσω. Μέχρι τη μέρα που έστρωσα το γιόγκα ματ στο σαλόνι μου.

Μετέτρεψε τις πεποιθήσεις σε παρορμήσεις

Συχνά λαμβάνω μηνύματα από γυναίκες που βάζουν τις πεποιθήσεις εμπόδιο στο να απολαύσουν μια νέα εμπειρία ή να πετύχουν στόχους. Έτσι, η συμπεριφορά τους ελέγχεται από περιοριστικές πεποιθήσεις και (δεν) παίρνουν αποφάσεις που πιστεύουν ότι (δεν) ταιριάζουν στην ηλικία, στη σωματική τους διάπλαση, στην οικογενειακή κατάσταση κλπ..

Η μέθοδος της οπτικοποίησης 

Η οπτικοποίηση είναι μια μέθοδος που χρησιμοποιώ τόσο στο coaching όσο και σε προσωπικό επίπεδο.

Περιλαμβάνει τη δημιουργία ευχάριστων και θετικών εικόνων για μια συγκεκριμένη κατάσταση ή στόχο. Το σκεπτικό πίσω από αυτό είναι ότι αν μπορείς να “δεις νοερά” κάτι που θέλεις να πετύχεις έχεις μεγάλες πιθανότητες να αναπρογραμματίσεις τις πεποιθήσεις σου και να αποδεχθείς ότι μπορεί να γίνει στο μέλλον.

Μόλις φτάσεις σε ένα ικανοποιητικό στάδιο συστηματικής εξάσκησης το μυαλό σου παίρνει δεδομένο ότι η κατάσταση μπορεί να εξελιχθεί όπως θέλεις ή ότι ο στόχος είναι εφικτός. Διαταράσσεται η ροή των αρνητικών σκέψεων και νιώθεις πιο δυνατή.

Εφαρμόζω αυτό το εργαλείο κάθε μέρα μετά την γιόγκα ή τον διαλογισμό και ξεκινάω τη μέρα μου με υψηλές δονήσεις.

Τι ερωτήσεις πρέπει να κάνεις

Οι ερωτήσεις θα πρέπει να αμφισβητούν τις περιοριστικές σου πεποιθήσεις. Δηλαδή, πρέπει να θέτεις ερωτήσεις που θα σε κάνουν να αναρωτηθείς για ποιον λόγο πιστεύεις αυτό που πιστεύεις.

Προσπάθησε να κάνεις ερωτήσεις σε γ’ ενικό πρόσωπο. Να μιλάς στον εαυτό σου σαν να μιλούσες σε κάποια φίλη. Αυτό σου επιτρέπει να είσαι συμπονετική με τον εαυτό σου αλλά και να κρατάς κάποια συναισθηματική απόσταση. Έτσι, θα δεις τα πράγματα από διαφορετική οπτική γωνία.

Self-reflection ερωτήσεις

 • Τι σε έκανε να νιώσεις με αυτό τον τρόπο;
 • Πότε ξεκίνησες να το πιστεύεις αυτό… (την περιοριστική πεποίθηση);
 • Υπάρχει κάποιο πρόσωπο που σου δημιούργησε αυτό το συναίσθημα/πεποίθηση;
 • Γιατί πιστεύεις ότι πήρες αυτήν τη θέση;
 • Γιατί αντέδρασες έτσι…;
 • Τι πιστεύεις θα ήταν διαφορετικό αν… (το αντίθετο της περιοριστικής πεποίθησης)
 • Τι θα συνέβαινε αν ένιωθες θετικά για αυτό το θέμα;

Πως να υιοθετήσεις τη μέθοδο της οπτικοποίησης 

 1. Μην περιμένεις την αλλαγή σε μια μέρα. Χρειάζεσαι χρόνο για να προσδιορίσεις τις παλαιωμένες πεποιθήσεις και χρόνο για να απαντήσεις.
 2. Αφιέρωσε μια εβδομάδα εξερευνώντας κάθε φορά έναν διαφορετικό τομέα στη ζωή σου (συναισθηματικός, επαγγελματικός, κοινωνικός, οικονομικός, πνευματικός).
 3. Να κρατάς ημερολόγιο. Αυτό θα βοηθήσει ώστε να δεις εγγράφως την εξέλιξή σου. Η ανάγνωση των απαντήσεων θα ενισχύσει τη μεταμόρφωση και θα περάσει σαφές μήνυμα στον εγκέφαλο ότι αναζητάς την αλλαγή.
 4. Να είσαι καλή με εσένα όπως θα ήσουν με μια φίλη.

YOGA HOLISTIC Ημερολόγιο

To YOGA HOLISTIC JOURNAL σου παρέχει μια εβδομαδιαία δομή βασισμένη στην εμπειρία μου. Έτσι, υιοθετώντας την πρακτική της γιόγκα στο σπίτι επιτρέπεις παράλληλα να ευδοκιμήσουν και άλλες συνήθειες.

Κρατώντας ένα εβδομαδιαίο ημερολόγιο (coming soon) καταφέρνεις να κάνεις κάποιες δραστηριότητες συνήθεια!

Κάνε εγγραφή στο newsletter και θα ειδοποιηθείς σε λίγο καιρό πρώτη!