σύνδεση νου-σώματος

Yoga challenge: Γιόγκα flow για συναισθηματική απελευθέρωση

Δοκίμασε αυτό το 10λεπτο μάθημα γιόγκα για να νιώσεις καλύτερα!

Το άγχος και η αβεβαιότητα που ζούμε λόγω της πανδημίας έχουν ενισχύσει το ενδιαφέρον περισσότερων γυναικών για τη γιόγκα.

Μετά από 3 χρόνια πρακτικής γιόγκα στο σπίτι, με τη βοήθεια διαδικτυακού δασκάλου, με ενδιαφέρει περισσότερο η εμπειρία και η αντίληψη που μου προσφέρει η γιόγκα.

Σκέψου τη γιόγκα ως την ικανότητα να βλέπεις διεισδυτικά μέσα σου και να αισθάνεσαι ήρεμη και ασφαλής.

Ξεκίνα ρωτώντας το σώμα σου

Το σώμα σου έχει άποψη για τα πάντα: από τα ρούχα που φοράς, το φαγητό που τρως μέχρι τι σκέφτεσαι και ποιους συναναστρέφεσαι.

Οπότε είναι λογικό να ζητάς τη γνώμη του, σωστά;

Στα πλαίσια δικού μου πειραματισμού με αυτή την ιδέα τις προάλλες όταν ρώτησα: “Τι γιόγκα έχεις ανάγκη να κάνουμε σήμερα;” η απόκριση που έλαβα ήταν ότι έπρεπε να βρω κάτι που θα μας (εμένα+σώμα μου) κρατούσε συναισθηματικά συντονισμένους.

Όταν νιώθω αυτή την ανάγκη σύνδεσης μυαλού-σώματος αντιμετωπίζω τον εαυτό μου με συμπόνια, καλοσύνη και δεν του χαλάω χατίρι.

Πήγαινε τη γιόγκα σε βαθύτερο επίπεδο

Η σωματική άσκηση επιτρέπει την απελευθέρωση νευροχημικών ουσιών στον εγκέφαλο που απελευθερώνουν ουσίες (σεροτονίνη, ντοπαμίνη) και νιώθουμε πιο χαρούμενες και λιγότερο στρεσαρισμένες.

Η γιόγκα θεωρείται η βέλτιστη άσκηση καθώς συνδέει το νου με το σώμα απαιτώντας τη συμμετοχή της αναπνοής με σκοπό την απόλυτη χαλάρωση ή συγκεντρωση.

Η πρόκληση – Yoga Challenge

Επέλεξα ένα 10λεπτο γιόγκα YouTube βίντεο με τίτλο: Healing Yoga Flow για συναισθηματική απελευθέρωση.

Σύντομης διάρκειας γιόγκα flow με απαλό τέντωμα σε όλο το σώμα με βοήθησε να εκτονώσω κάποια αρνητικά συναισθήματα απελευθερώνοντας τη συσσωρευμένη ένταση. Υπάρχει κάτι συμβολικό σε κάθε μια από τις άσανα σε αυτό το μάθημα. Ξεκίνημα με την παραδοσιακή child’s pose και στη συνέχεια υπέροχο τέντωμα της σπονδυλικής στήλης και τον αυχένα.

Προσοχή: Στην περίπτωση που ακολουθήσεις την πρακτική το πρωί έχει αρκετές κάμψεις. Στη δική μου περίπτωση επειδή ήμουν νυστική χρειάστηκε να κάνω ένα ολιγόλεπτο διάλειμμα προτού επανέλθω.

Τα υπέρ αυτής της πρακτικής είναι ότι είναι κατάλληλη για πολυάσχολες γυναίκες. Μέσα σε λίγα λεπτά έχεις καταφέρει να γειωθείς και να νιώσεις συγκεντρωμένη με μοναδικό επίκεντρο την αυτοφροντίδα του εαυτού σου.

Πως να ξεκινήσεις γιόγκα στο σπίτι 

Θέλεις να ξεκινήσεις γιόγκα στο σπίτι αλλά δεν ξέρεις τον τρόπο;

Με περισσότερους από 300 εκατομμύρια ασκούμενους σε ολόκληρο τον κόσμο μπορεί να σου φαίνεται μπερδεμένο το πως. Το κλειδί να ξέρεις ότι βρίσκεται στη συνέπεια και όχι στην τελειότητα.

Η γιόκα υπήρξε για μένα μια μεταμορφωτική εμπειρία που με έκανε να σπουδάσω coaching, να μελετήσω τη σχέση μυαλού-σώματος και τη δύναμη της συνήθειας.

Έκτοτε υπάρχει μια αίσθηση (ας την ονομάσω) κατάσταση ροής (flow). Τα πράγματα ενώνονται, ευθυγραμμίζονται και ξεδιπλώνονται με έναν αβίαστο τρόπο στην καθημερινότητα και νιώθω τεράστια ευγνωμοσύνη.

Δες πως ξεκίνησαν όλα και πάρε ιδέες.

Είτε επιλέξεις 10 λεπτά την ημέρα είτε 30 λεπτά, σε σύντομο χρονικό διάστημα θα δεις οφέλη που δεν φαντάζεσαι!

 

YOGA at Ηome

Αυτοπαρακινούμενη, δημιουργική και ελεύθερο πνεύμα. Κατοικώ στον δικό μου πλανήτη με τον σύζυγο και 3 υπέροχα κατοικίδια, αλλά έχω ζήσει και επισκεφθεί πολλά μέρη του κόσμου! Τα αγαπημένα πράγματα είναι: το διάβασμα, η μυρωδιά του καφέ, βόλτες στη φύση, ταξίδια και οι συζητήσεις με συναρπαστικές γυναίκες από όλη την Ελλάδα. Κατά έναν περίεργο τρόπο όσο αυξήθηκαν τα κιλά μου μεγάλωσε και η αυτοπεποίθησή μου! Κρίση μέσης ηλικίας; Προτιμώ να κατευθύνω την ενέργειά μου στα σημαντικά της ζωής. Χαίρομαι που σε γνωρίζω!

Σίγουρα θα προτιμήσεις...