Τι να περιμένεις από αυτή την yoga πρακτική στο τέλος της ημέρας

Αν θέλεις να νιώσεις χαλαρή με μια αίσθηση ευχαρίστησης ακολούθησε μια ήπιας μορφής Hatha Flow λίγο πριν το βραδινό σου ύπνο. 

Στο τέλος της ημέρας και μετά από αρκετές διακυμάνσεις στη διάθεσή μου αποφάσισα να δοκιμάσω μια βραδινή πρακτική. Η πρόθεση μου ήταν να νιώσω καλύτερα καθώς το περισσότερο της ημέρας οι ορμόνες μου επηρέασαν αρνητικά τη διάθεσή μου.

Διάλεξα ένα 30λεπτο πρόγραμμα Gentle Hatha Flow. Η προτροπή να επικεντρωθώ στην αναπνοή μου με βοήθησε να το επιλέξω. Έχω παρατηρήσει και άλλες φορές πως όταν εστιάζω στο ρυθμό της αναπνοής καθοδηγούμενη από μια σειρά άσανα βλέπω στο τέλος σημαντική διαφορά στη ψυχοσύνθεση μου.

Το βίντεο περιελάμβανε μια σειρά από ήπιων στάσεων με χαλαρή ροή μεταξύ τους. Στην αρχή αντιμετώπισα δυσκολίες και σκέφτηκα να τα παρατήσω. Στις κάμψεις ένιωθα το στομάχι μου βαρύ παρόλο που είχαν περάσει αρκετές ώρες από το μεσημεριανό.

Η πρόθεσή μου ήταν να δω πραγματική διαφορά στα συναισθήματά μου έστω και στο τέλος της ημέρας. Μετά από 30΄λεπτά Gentle Hatha Flow ένιωσα μια αίσθηση ενέργειας και χαλάρωσης.

Θα διαπιστώσεις και συ πως με τον καιρό θα μπαίνεις μόνη σου στην επόμενη άσκηση όταν κουράζεσαι.

Τι θέλω να πω…

Ενώ είσαι σε μια άσανα και νιώθεις πως δεν αντέχεις το σώμα σου σε καθοδηγεί σε μια στάση για να σε ξεκουράσει. Όλως τυχαίως το σώμα σου ξέρει καλύτερα καθώς έχω διαπιστώσει αρκετές φορές ότι έτσι ξεκινάει η επόμενη άσανα.

Τι να περιμένεις από μια βραδινή πρακτική Gentle Hatha Flow

Pranayama. Συνήθως η πρακτική αυτή ξεκινάει με αναπνοές. Καθώς εστιάζεις σε αυτές δημιουργείς το πεδίο για τη ροή των επερχόμενων στάσεων.

Ζέσταμα. Σειρά έχουν κλασικές στάσεις που γίνονται αργά για να μπεις στο ρυθμό των άσανα. 

Κυρίως πρακτική. Μετά το ζέσταμα ακολουθούν πόζες που πραγματοποιούνται παράλληλα με τις αναπνοές σε 3-5 περίπου επαναλήψεις. Τα ενεργειακά σου κέντρα (πόδια, στέμμα) είναι σε ροή καθώς εφαρμόζεις την Tadasana (Mountain pose) ή τη στάση του Πολεμιστή. 

Σαβάσανα. Φτάνοντας προς το τέλος αυτής της ήπιας πρακτικής σειρά έχει η σαβάσανα και ένας καθοδηγούμενος μίνι διαλογισμός.

Αν κατά τη διάρκεια της πρακτικής χρειαστείς ένα διάλειμμα να το κάνεις. Μπορείς πάντα στο δικό σου χρόνο να βγεις από την άσανα και να χαλαρώσεις πέρνωντας 1-2 ανάσες. Για αυτό και τα στηρίγματα (yoga blocks) είναι χρήσιμα σε αυτή την περίπτωση.

Σου προτείνω, να ασκηθείς στη Gentle Hatha Flow σε μια κανονική θερμοκρασία δωματίου με απαλό φωτισμό και χαμηλή μουσική.

Επίλεξε έναν yoga online instructor με ήρεμη φωνή, αργό ρυθμό ο/η οποίος/α θα σου δίνει λεπτομερείς οδηγίες για τις κινήσεις και τις αναπνοές.

Το θετικό είναι πως μετά από μια φορτισμένη ημέρα θα έχεις τη δυνατότητα να δώσεις έμφαση σε μια συνειδητή κατάσταση ηρεμίας χωρίς να αφήσεις κανέναν να σου αποσπάσει την προσοχή. Πάρε το τετράδιο σου και κατέγραψε τα συναισθήματα σου πριν και μετά.

Αυτή η συνήθεια θα σου μάθει να νιώθεις ευγνωμοσύνη τόσο για την πρακτική όσο και για τον εαυτό σου. Καθώς θα καταγράφεις ενδεχομένως μπερδεμένες σκέψεις και αρνητικά συναισθήματα θα μάθεις να αγνοείς το παρελθόν και να εστιάζεις στο παρόν.

Ολοκληρώνοντας την πρακτική θα είσαι σε θέση να έχεις καλύτερη διάθεση ενισχύοντας την συναισθηματική σου ευεξία.

Μετά το ντους φάε κάτι ελαφρύ, πιες το τσάι σου και άφησε το σώμα σου να σε καθοδηγήσει στο κλείσιμο της ημέρας. 

Έτσι, είναι πολύ καλύτερα!

Μικρά, καθημερινά βήματα οδηγούν σε νέα μοτίβα σκέψης και σε φέρνουν πιο κοντά σε έναν υγιεινό τρόπο ζωής που θα έχει διάρκεια!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter για να τα λέμε καλύτερα…

YOGA at Ηome

Αυτοπαρακινούμενη, δημιουργική και ελεύθερο πνεύμα. Κατοικώ στον δικό μου πλανήτη με τον σύζυγο και 3 υπέροχα κατοικίδια, αλλά έχω ζήσει και επισκεφθεί πολλά μέρη του κόσμου! Τα αγαπημένα πράγματα είναι: το διάβασμα, η μυρωδιά του καφέ, βόλτες στη φύση, ταξίδια και οι συζητήσεις με συναρπαστικές γυναίκες από όλη την Ελλάδα. Κατά έναν περίεργο τρόπο όσο αυξήθηκαν τα κιλά μου μεγάλωσε και η αυτοπεποίθησή μου! Κρίση μέσης ηλικίας; Προτιμώ να κατευθύνω την ενέργειά μου στα σημαντικά της ζωής. Χαίρομαι που σε γνωρίζω!

Σίγουρα θα προτιμήσεις...