Τι είναι η Γιογκική Συμβουλευτική; Βασικά ερωτήματα και απαντήσεις

Συζητάω με γυναίκες που τους ενδιαφέρει το Coaching και αναρωτιούνται τι ακριβώς είναι η Γιογκική Συμβουλευτική.

Διάβασε αναλυτικά για το τι είναι η Γιογκική Συμβουλευτική εδώ (1), εδώ(2) και εδώ (3).

Στο μεταξύ συγκέντρωσα τις πιο συχνές ερωτήσεις που λαμβάνω και τι απαντώ. Μπορεί κάποια από αυτές τις απαντήσεις να είναι και δική σου απορία.

Πρέπει να κάνω γιόγκα για να ξεκινήσω τη Γιογκική Συμβουλευτική;

Στόχος μου είναι να προτρέψω και άλλες γυναίκες να ξεκινήσουν γιόγκα στο σπίτι με τη βοήθεια διαδικτυακού δασκάλου. Η γιόγκα ήταν το σημείο καμπή στη δική μου περίπτωση που με έκανε να διαβάσω και να ασχοληθώ με τη βαθύτερη ανατολική φιλοσοφία. Αν και ενθαρρύνω τις γυναίκες που συνεργάζομαι να ξεκινήσουν κάποια φυσική δραστηριότητα που τους ταιριάζει δεν αποτελεί κριτήριο για να συνεργαστείς μαζί μου.

Πρέπει να είμαι εξοικειωμένη με τη γιόγκα και τη φιλοσοφία της;

Η Γιογκική Συμβουλευτική -σχεδιασμένη με τις αρχές του coaching- μπορεί να προσφέρει σε όλες τις γυναίκες που χρειάζονται υποστήριξη και ενθάρρυνση. Στόχος μου είναι να μοιραστώ μαζί σου τη φιλοσοφία και τις αρχές της γιόγκα έτσι ώστε να εξερευνήσουμε και να κρατήσουμε αυτές που ταιριάζουν σε σένα.

Σε τι διαφέρει η Γιογκική Συμβουλευτική από το Coaching ή κάποια μορφή ψυχοθεραπείας;

Η Γιογκική Συμβουλευτική, που εφαρμόζω, φέρνει μέσα της τον κορμό της coaching διαδικασίας. Άλλωστε ο Coach είναι στην ουσία Σύμβουλος. Ο ρόλος του Συμβούλου ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ να σε κατευθύνει και να σου πει τι θα κάνεις, όπως το ίδιο ισχύει για τον Coach.

Η ψυχοθεραπεία, από την άλλη πλευρά, εφαρμόζει μια μορφή θεραπείας που ασχολείται με προβλήματα που σχετίζονται με ψυχολογικούς παράγοντες. Η θεραπεία αυτού του τύπου έχει για παράδειγμα: διάρκεια και επίκεντρο το παρελθόν, τα παιδικά σου χρόνια και τις γονεϊκές σου σχέσεις.

Αντίθετα, το coaching και η συμβουλευτική προσφέρουν άμεσες λύσεις για την επίτευξη της προσωπικής αλλαγής και συγκεκριμένων στόχων. Δεν δίνει λύσεις στα προβλήματα ή στις δυσκολίες αλλά μέσω μιας δομημένης καθοδηγούμενης συνεργατικής διαδικασίας βοηθά το άτομο να καταλήξει στα δικά του συμπεράσματα και λύσεις.

Τι διάρκεια έχουν οι συνεδρίες και σε τι διάστημα θα δω αποτελέσματα;

Συνήθως προτείνεται ένας κύκλος -8 ατομικές εβδομαδιαίες συνεδρίες- ανάλογα με τον σκοπό ή τον στόχο σου. Επειδή, όμως, το να πετύχεις έναν στόχο δεν σημαίνει ότι αλλάζεις η “μεταμορφωτική” εμπειρία διαρκεί περισσότερο. Για αυτό ο ρόλος μου είναι να μάθεις μέσα από μια ασφαλή εκπαίδευση ώστε να θέσεις τα δικά σου θεμέλια, τα οποία θα σε βοηθήσουν κάποια στιγμή να βιώσεις την αλλαγή.

Πως μπορώ να προγραμματίσω μια δωρεάν συνεδρία για να δω αν μου ταιριάζει;

Προσφέρω δωρεάν συμβουλευτική μέσω email για να αποφασίσεις αν θέλεις ή όχι να συνεχίσεις. Αυτό γίνεται επειδή θα βρεις αρκετό υλικό online που θα σε βοηθήσει να καταλάβεις αν σου ταιριάζει η προσέγγισή μου και αν υπάρχει “χημεία” μεταξύ μας για να με εμπιστευτείς.

Αν παρόλα αυτά έχεις κάποια ερώτηση/απορία επικοινώνησε μαζί μου στο email: yogaathomegr@gmail.com

YOGA at Ηome

Αυτοπαρακινούμενη, δημιουργική και ελεύθερο πνεύμα. Κατοικώ στον δικό μου πλανήτη με τον σύζυγο και 3 υπέροχα κατοικίδια, αλλά έχω ζήσει και επισκεφθεί πολλά μέρη του κόσμου! Τα αγαπημένα πράγματα είναι: το διάβασμα, η μυρωδιά του καφέ, βόλτες στη φύση, ταξίδια και οι συζητήσεις με συναρπαστικές γυναίκες από όλη την Ελλάδα. Κατά έναν περίεργο τρόπο όσο αυξήθηκαν τα κιλά μου μεγάλωσε και η αυτοπεποίθησή μου! Κρίση μέσης ηλικίας; Προτιμώ να κατευθύνω την ενέργειά μου στα σημαντικά της ζωής. Χαίρομαι που σε γνωρίζω!

Σίγουρα θα προτιμήσεις...