Πως συνδέεται η γιόγκα με το qigong

Πως συνδέεται η γιόγκα με το qigong;

Η γιόγκα και το τσι γκονγκ μπορούν να υποστηρίξουν διαφορετικούς ανθρώπους με ποικίλους τρόπους και για σημαντικούς σκοπούς. Παρόλα αυτά είναι σύνηθες στις μέρες μας πολλοί ασκούμενοι να προτιμούν και τα δύο.

Γνώρισα το qigong τον Απρίλιο του 2019. Για την ακρίβεια ανακάλυψα τον συνδυασμό γιόγκα-τσιγκόνγκ.

Η βαθιά αγάπη μου για την ανατολική φιλοσοφία και τα μακροχρόνια επαγγελματικά μου ταξίδια στην Ασία μου δημιούργησαν έναν αμέριστο σεβασμό και ένα αστείρευτο ενδιαφέρον να μάθω περισσότερα για αυτή την φιλοσοφία -σε σημείο που αμφιταλαντεύτηκα αν θέλω ή όχι, να μείνω μόνιμα εκεί.

Λογικό ήταν να ταυτιστώ με τον τρόπο διδασκαλίας της Mimi Kuo Deemer. Με ασιατική καταγωγή, έζησε για 14 χρόνια στην Κίνα και ανατράφηκε με τις αρχές και τη φιλοσοφία ενός λαμπρού πολιτισμού (μετά τον ελληνικό!). Έκτοτε έχω παρακολουθήσει όλα της τα βίντεο στο YouTube με μια μικρή προτίμηση στο 8 Brocade (εφαρμογή κάποιας φόρμας). Έχω δοκιμάσει συνδρομητική βρετανική πλατφόρμα, μόνο και μόνο, για να παρακολουθώ τα μαθήματα που κάνει συνδυαστικά γιόγκα με τσιγκόνγκ και έχουν την χαρακτηριστική ηρεμία της. Αγόρασα dvd από το Amazon και νοικιάζω, πλέον, από το site της τα μηνιαία self-paced courses.

Τι είναι το τσι γκονγκ

To qigong είναι μια χαλαρωτική πρακτική που φτάνει τα επίπεδα του διαλογισμού. Έχει τις ρίζες του στην κινέζικη γιόγκα και είναι το ξαδερφάκι του Taï-chi-chuan. Αποτελείται από ήπιες, αργές, ρυθμικές, σχεδόν χορευτικές, κινήσεις που μπορείς να απολαύσεις ακόμη και με τα μάτια κλειστά. Δεν είναι πολεμική τέχνη και είναι αρκετά εύκολο για αρχάριους.

Υπάρχουν πάρα πολλές φόρμες και μέθοδοι Qigong. Κατά τη διάρκεια της πρακτικής λαμβάνονται υπόψη οι αρχές της κινεζικής ιατρικής, τα σημεία των μεσημβρινών και του βελονισμού αλλά και η φυσιολογία σώματος-οργάνων σώματος.

Πως τελικά συνδυάζεται η πρακτική της γιόγκα με τις φόρμες του τσι γκονγκ

Η γιόγκα είναι μια πρακτική του μυαλού και του σώματος. Ήπιες σωματικές άσανα, τεχνικές αναπνοής και διαλογισμός εναρμονίζονται με την πρακτική του τσι γκονγκ.

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Qigong και την έρευνα του National Health Survey η γιόγκα είναι μια από τις 10 κορυφαίες προσεγγίσεις σωματικής άσκησης για ενήλικες. Το ίδιο θα πεις μόλις ανακαλύψεις και το τσι γκονγκ.

Εύλογα το τσι γκονγκ μπορεί να ονομαστεί “Κινέζικη Γιόγκα” αφού υιοθετεί μια σειρά πρακτικών της γιόγκα.

Γιατί το Qigong διαδίδεται ολοένα και περισσότερο

Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, η πρακτική του είναι απαραίτητη. Πρόκειται για μια ασφαλή και ήπια πρακτική άσκηση που καλμάρει το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα (ευθύνεται για την χαλάρωση) και μειώνει το άγχος.

Από το 2015 άλλαξα τα πάντα. Χρόνιο εργασιακό στρες και αίσθημα ανικανοποίητου με οδήγησε στο να εξερευνήσω έναν ολιστικό τρόπο ζωής και να αναζητήσω την αλήθεια μου.

Πιστοποιήθηκα ως Coach και μέσα από αυτό το blog σκοπός μου είναι τόσο να σε ενημερώσω όσο και να σε παρακινήσω.

Ακόμη και αν καταφέρω να σου καλλιεργήσω ένα μικρό σποράκι, το οποίο βαθμιαία και μακροπρόθεσμα μπορεί να μεγαλώσει, θα έχω εκπληρώσει τον σκοπό μου.

Στο χέρι σου είναι αν θα το ποτήσεις ή όχι!

‘Eλα σε μια παρέα like-minded γυναικών. Που ξέρεις μπορεί αυτό να είναι για σένα αφορμή για σπουδαία πράγματα.

Πως να ξεκινήσεις; Κατέβασε μια μικρο-πρακτική ενσυνειδητότητας και πάρε τον χρόνο σου για τη συνέχεια.

Photo Unsplash

YOGA at Ηome

Αυτοπαρακινούμενη, δημιουργική και ελεύθερο πνεύμα. Κατοικώ στον δικό μου πλανήτη με τον σύζυγο και 3 υπέροχα κατοικίδια, αλλά έχω ζήσει και επισκεφθεί πολλά μέρη του κόσμου! Τα αγαπημένα πράγματα είναι: το διάβασμα, η μυρωδιά του καφέ, βόλτες στη φύση, ταξίδια και οι συζητήσεις με συναρπαστικές γυναίκες από όλη την Ελλάδα. Κατά έναν περίεργο τρόπο όσο αυξήθηκαν τα κιλά μου μεγάλωσε και η αυτοπεποίθησή μου! Κρίση μέσης ηλικίας; Προτιμώ να κατευθύνω την ενέργειά μου στα σημαντικά της ζωής. Χαίρομαι που σε γνωρίζω!

Σίγουρα θα προτιμήσεις...