Πως να ισορροπήσεις με τη γιόγκα το τρίτο τσάκρα | Manipura Chakra

Manipura ονομάζεται στα σανσκριτικά το τσάκρα του ηλιακού πλέγματος. Το τρίτο τσάκρα κυβερνά την αίσθηση της προσωπικής σου δύναμης και σε βοηθά να συνεχίζεις ακάθεκτη ενεργώντας σύμφωνα με τις φιλοδοξίες και τα όνειρά σου.

Με λίγα λόγια αυτό το τσάκρα ελέγχει την αίσθηση της θέλησής και σου επιτρέπει να πετυχαίνεις στόχους και φιλοδοξίες.

Ένα υγιές τρίτο τσάκρα ενεργοποιεί και ενισχύει την επιθυμία για αυθορμητισμό.

Αν το τρίτο τσάκρα υπολειτουργεί τότε θα έχεις χαμηλή ενέργεια και αυτοεκτίμηση. Η έλλειψη θέλησης, η παθητικότητα και η συναισθηματική ψυχρότητα θα είναι έντονα στοιχεία της καθημερινότητας.

Η εξισορρόπηση μέσω της γιόγκα αυτού του ενεργειακού κέντρου θα σε βοηθήσει να συνειδητοποιήσεις ποιοι είναι οι πραγματικοί σου στόχοι. Θα καταφέρεις στη συνέχεια να πάρεις τις κατάλληλες αποφάσεις και να πορευτείς επιλέγοντας τη δική σου πρόθεση σχετικά με τη ζωή και τις αξίες που θέλεις να ακολουθήσεις.

Πως η γιόγκα συνδέεται με τα τσάκρα

Η συστηματική ενασχόληση με τη γιόγκα θα ισορροπήσει το ηλιακό σου πλέγμα. Θα αναλάβεις την ευθύνη των πράξεων σου και θα μπορέσεις να ανταποκριθείς σε διαφορετικές περιστάσεις που θα προκύπτουν. Θα πετύχεις αποδοχή του εαυτού σου και των άλλων γύρω σου. Θα αναγνωρίσεις τη δύναμη που κρύβεις μέσα σου.

Η προσωπική μου εμπειρία μου δίδαξε πως ζώντας για πολλά χρόνια με ένα υπο ενεργό ηλιακό πλέγμα η εικόνα για τον εαυτό μου και τους γύρω μου ήταν παραμορφωμένη. Με χρόνια προβλήματα της χοληδόχου κύστης -μέχρι και την αφαίρεσή της- δεν είχα προηγούμενη επίγνωση για τη σημασία του.

Αυτό που θέλω να κρατήσεις είναι πως όταν ένα μπλοκάρισμα επικρατεί σε ένα τσάκρα, τότε, αλληλεπιδρά και έχει άμεσο αντίκτυπο και στα υπόλοιπα.

Θυμός και τραυματικές εμπειρίες μπλόκαραν και επηρέασαν το μεγαλύτερο μέρος της ενήλικης ζωής μου. Διαστρεβλωμένη αντίληψη της ευχαρίστησης και των σημαντικών πραγμάτων μέχρι την ικανότητα να αγαπώ και να αγαπιέμαι χρειάστηκαν προσωπικό χρόνο και “δουλειά” για να έρθουν σε μια ισορροπία.

Αποκατάσταση της ισορροπίας του τρίτου τσάκρα

To manipura είναι ένα από τα πιο ισχυρά τσάκρα. Για τη σωστή λειτουργία του απαιτούνται ορισμένες πρακτικές: Πρακτική αναπνοών, ασκήσεις yoga όσο πιο συχνά μπορείς και διαλογισμός.

Τρίτο τσάκρα: με τα μάτια της coaching διαδικασίας

Οι coaching συνεδρίες μου εμπνέονται από τη φιλοσοφία της γιόγκα και επικεντρώνονται στη σύνδεση μυαλού-σώματος. Γνωσιακές συμπεριφορικές θεωρίες και αναγνωρισμένες πρακτικές coaching δημιουργούν ένα ολιστικό μοντέλο και σε βοηθούν με έναν ευχάριστο, δημιουργικό και αποτελεσματικό τρόπο.

Για παράδειγμα όταν αισθάνεσαι ταραγμένη ή έχεις θυμό σκέψου τι σημαίνει αυτό για σένα; Τι επιπτώσεις έχει στη μέρα σου, στη ζωή σου; Αξίζει(ς) κάτι τέτοιο;

Βγες από τη ζώνη άνεσης και πήγαινε στο επόμενο επίπεδο.

Ένας ολοκληρωμένος κύκλος 1:1 θα σε βοηθήσει να κατανοήσεις πολλά περισσότερα από όσα σου είναι, ήδη, γνωστά. Να ξεπεράσεις παλαιωμένες πεποιθήσεις, να υιοθετήσεις νέα πρότυπα συμπεριφοράς και πολλές πολλές δοκιμασμένες πρακτικές που θα μπορείς να εφαρμόσεις στην πορεία μόνη σου.

Θέλεις να μάθεις πως ξεκίνησαν όλα;

Κάποια στιγμή το ποτήρι ξεχείλισε και το 2015 ήταν η χρονιά που σηματοδότησε μια ευρύτερη αλλαγή και μια νέα αρχή στη ζωή μου. Τα ανθυγιεινά πρότυπα εργασίας με ανάγκασαν να αναζητήσω νέες, μόνιμες λύσεις και αλλαγές.

Πειραματίστηκα με διάφορες δραστηριότητες μέχρι που ανακάλυψα τη γιόγκα στο σπίτι με τη βοήθεια διαδικτυακού δασκάλου. Η καθημερινή αυτοφροντίδα έγινε ανάγκη. Διαλογισμός, θετικές δηλώσεις, διαχείριση του άγχους και mind-body τεχνικές μου έδειξαν το δρόμο της αλλαγής.

Το 2020 ξεκίνησα τις σπουδές μου στο coaching και έκτοτε δεν έχω σταματήσει να μαθαίνω και να εργάζομαι πάνω σε αυτό.

Ανακάλυψε εδώ πως το δικό μου ταξίδι αύριο-μεθαύριο μπορεί να γίνει δικό σου!

YOGA at Ηome

Αυτοπαρακινούμενη, δημιουργική και ελεύθερο πνεύμα. Κατοικώ στον δικό μου πλανήτη με τον σύζυγο και 3 υπέροχα κατοικίδια, αλλά έχω ζήσει και επισκεφθεί πολλά μέρη του κόσμου! Τα αγαπημένα πράγματα είναι: το διάβασμα, η μυρωδιά του καφέ, βόλτες στη φύση, ταξίδια και οι συζητήσεις με συναρπαστικές γυναίκες από όλη την Ελλάδα. Κατά έναν περίεργο τρόπο όσο αυξήθηκαν τα κιλά μου μεγάλωσε και η αυτοπεποίθησή μου! Κρίση μέσης ηλικίας; Προτιμώ να κατευθύνω την ενέργειά μου στα σημαντικά της ζωής. Χαίρομαι που σε γνωρίζω!

Σίγουρα θα προτιμήσεις...