Πως να χρησιμοποιήσεις σωστά τα yoga props στο σπίτι

Προμηθεύσου τα βασικά αξεσουάρ της γιόγκα και χρησιμοποίησε τα αποτελεσματικά κατά τη διάρκεια της πρακτικής στο σπίτι.

Μόλις εξοικειωθείς με τη γιόγκα στο σπίτι θα αναζητήσεις τα κατάλληλα yoga props που θα βελτιώσουν την πρακτική σου. Πιθανότατα αποφεύγεις τη χρήση τους γιατί δεν σου είναι ξεκάθαρο πως χρησιμοποιούνται ή πως μπορούν να σε βοηθήσουν.

Τα αξεσουάρ της γιόγκα σε βοηθούν να εξελιχθείς, να καταφέρεις καλύτερα συγκεκριμένες άσανα και να αποφύγεις τραυματισμούς. Θεωρούνται ιδιαίτερα ωφέλιμα για αρχάριους αν και υπάρχουν βίντεο που δεν είναι απαραίτητα (yoga without props).

Τα yoga props είναι χρήσιμα είτε κάνεις γιόγκα στο στούντιο είτε στο σπίτι.

Τα βασικότερα αξεσουάρ γιόγκα -μετά το γιόγκα ματ- είναι:

  1. Τα γιόγκα μπλοκς ή τα γνωστά τουβλάκια

Οι περισσότερες ασκούμενες θεωρούν τα ρούχα και το γιόγκα ματ ως τα πιο βασικά αγνοώντας αρκετές φορές τα yoga τουβλάκια. Το όνομά τους καθορίζεται από το σχήμα τους που μοιάζει με τούβλο. Η πιο συνηθισμένη διάσταση είναι περίπου 22x14x7. Προσαρμόζονται σε 3 ύψη ανάλογα με την πλευρά και τη δυσκολία της άσκησης που θα επιλέξεις. 

Αν αναζητήσεις για αγορά yoga blocks θα δεις ότι το υλικό κατασκευής έχει την περιγραφή EVA ή είναι από φελλό. EVA είναι το ευρέως γνωστό υλικό, το καουτσούκ. Αφρώδες, μαλακό και εύκαμπτο σε βοηθάει στις στηρίξεις. Γιόγκα τούβλα από φελλό είναι συνήθως φιλικά προς το περιβάλλον. Ενδέχεται να προέρχονται από τεχνητά εκτρεφόμενα δέντρα χωρίς να επιβαρύνουν το περιβάλλον από την κοπή τους.

Γιατί να χρησιμοποιήσεις τα yoga blocks

Οι χρήσεις των γιόγκα μπλοκς είναι πολλές. Βοηθούν στην παρατεταμένη στάση πιο απαιτητικών ασκήσεων και προσφέρουν επιπλέον ευελιξία. Ευθυγράμμισε τη στάση σου με τα γιόγκα μπλοκς, στήριξε καλύτερα τη λεκάνη και κράτα την πλάτη σου ευθεία.

Πως να χρησιμοποιήσεις τα τουβλάκια της γιόγκα

Καθιστή. Το τουβλάκι θα βοηθήσει σε ένα πιο άνετο κάθισμα αντί να καθίσεις απευθείας στο πάτωμα. Σε μια καθιστή θέση, η πλάτη κουράζεται ευκολότερα και τα γόνατα λυγίζουν. Χρησιμοποιώντας το τουβλάκι της γιόγκα κάτω από τους γλουτούς θα δεις σημαντική διαφορά στην άσανα.

Όρθια. Ιδιαίτερα βολικό του τουβλάκι της γιόγκα αν προσπαθείς να φτάσεις το πάτωμα και δεν μπορείς. Επίσης, βοηθά να διατηρήσεις καλύτερα την ισορροπία σε γιόγκα άσανα που απαιτούν σταθερότητα και παρατεταμένη στάση.

Μερικές από τις πολλές ασκήσεις που χρησιμοποιείς το τουβλάκι
https://www.youtube.com/watch?v=yY-YE1Axgvk

Συγκεκριμένες ασκήσεις με yoga blocks

  • Utrasana. Η στάση της καμήλας -αν και αποτελεί μια από τις πιο γνωστές στάσεις- μπορεί να είναι δύσκολη για αρχάριους. Με τη βοήθεια των μπλοκς γίνεται ευκολότερη.
  • Sethu Bandhasana. Ένα τούβλο σε ενωμένους γοφούς διευκολύνει τη λεκάνη στη στάση της γέφυρας. 
  • Uttanasana. Η όρθια, πρόσθια κάμψη μπορεί να σου φανεί ιδιαίτερα δύσκολη χωρίς τη χρήση των γιόγκα μπλοκς. Δοκίμασε να τα χρησιμοποιήσεις!

Χρειάζεσαι περισσότερη έμπνευση; Δες το yoga 30 days challenge στο YouTube και νιώσε τα γιόγκα μπλοκς επέκταση του σώματος σου!

2. Yoga straps ή Ιμάντας Γιόγκα ή Ζώνη Γιόγκα

Πρόκειται για έναν μακρύ ιμάντα που διευκολύνει τη γιόγκα και τις ασκήσεις stretching. Από βαμβάκι, ιδιαίτερα ελαφρύς με μήκος 2-3 μέτρα και πλάτος περίπου 3-5 εκατοστά. Κουμπώνει εύκολα με ασφάλεια στο επιθυμητό ρυθμιζόμενο μήκος. Αποτελεί εξαιρετικό βοήθημα σε πολλές ασκήσεις γιόγκα.

Γιατί να χρησιμοποιήσεις τον Ιμάντα στην πρακτική της γιόγκα

Οι ιμάντες βοηθούν το σώμα βελτιώνοντας τις κάμψεις και πολλές ακόμη ασκήσεις. Ο ιμάντας γιόγκα μπορεί να είναι χρήσιμος σε όσες δεν είναι ευέλικτες και εύκαμπτες και για αυτό δεν ξεκινούν γιόγκα.

Πως να χρησιμοποιήσεις τη ζώνη της γιόγκα

Μπορείς να επωφεληθείς από τον ιμάντα γιόγκα με διάφορους τρόπους. Σου δίνει μια πραγματική ώθηση ενέργειας το πρωί και μια όμορφη χαλάρωση τις απογευματινές ώρες.

Μερικές από τις πολλές ασκήσεις που χρησιμοποιείς τα yoga straps

Παρακολούθησε ασκήσεις stretching με ιμάντες γιόγκα για κάθε μέρα στο YouTube και ενσωμάτωσε τα γιόγκα αξεσουάρ στην καθημερινή σου πρακτική.

Ακολούθησε με στο Facebook και στο Pinterest.
Οφέλη από τη χρήση των γιόγκα αξεσουάρ 

➤ Παρέχουν στήριξη, ιδιαίτερα σε αρχάριους.

➤ Επιτρέπουν να βελτιωθείς προσπαθώντας και εκτελώντας δύσκολες ασκήσεις.

➤ Προστατεύουν και ενισχύουν τους μύες.

➤ Αποτρέπουν τους τραυματισμούς και ενισχύουν την ενέργεια.

Kάνε like  στο Facebook και εγγραφή στο Newsletter για να μαθαίνεις πρώτη όλες τις φρέσκες ιδέες για γιόγκα στο σπίτι!

Εισαγωγική Photo Credits

YOGA at Ηome

Αυτοπαρακινούμενη, δημιουργική και ελεύθερο πνεύμα. Κατοικώ στον δικό μου πλανήτη με τον σύζυγο και 3 υπέροχα κατοικίδια, αλλά έχω ζήσει και επισκεφθεί πολλά μέρη του κόσμου! Τα αγαπημένα πράγματα είναι: το διάβασμα, η μυρωδιά του καφέ, βόλτες στη φύση, ταξίδια και οι συζητήσεις με συναρπαστικές γυναίκες από όλη την Ελλάδα. Κατά έναν περίεργο τρόπο όσο αυξήθηκαν τα κιλά μου μεγάλωσε και η αυτοπεποίθησή μου! Κρίση μέσης ηλικίας; Προτιμώ να κατευθύνω την ενέργειά μου στα σημαντικά της ζωής. Χαίρομαι που σε γνωρίζω!

Σίγουρα θα προτιμήσεις...