Πως μπορείς να καλλιεργήσεις τη συναισθηματική νοημοσύνη με τη γιόγκα;

Η επίγνωση και η ανάπτυξη των συναισθημάτων είναι οι πυλώνες της συναισθηματικής νοημοσύνης. Με τη βοήθεια της γιόγκα θα έχεις το τέλειο σημείο εκκίνησης για να το πετύχεις και΄συ!

Η γιόγκα όταν διδάσκεται σωστά καλλιεργεί τη συγκέντρωση, την προσοχή, την πειθαρχία, την αυτογνωσία στοιχεία που είναι όλα θεμελιώδη για την ανάπτυξη της συναισθηματικής νοημοσύνης (emotional intelligence).

Τα συναισθήματα παίζουν καθοριστικό ρόλο στο πως σκέφτεσαι και συμπεριφέρεσαι. Με τη συστηματική πρακτική τα παραπάνω βασικά χαρακτηριστικά ενισχύονται ώστε να μπορέσεις να εκφράσεις, να κατανοήσεις και να ελέγξεις τα συναισθήματά σου.

Η γιόγκα προσφέρει μια ποικιλία πρακτικών όπως τεχνικές αναπνοές (pranayama) στις οποίες μαθαίνεις να διαχειρίζεσαι τη ροή της αναπνοής σου. Επιβραδύνοντας τον ρυθμό της αναπνοής μπορείς να προκαλέσεις χαλάρωση στο σώμα.

Μέσω της αντίληψης και του ελέγχου της αναπνοής έχεις τη δυνατότητα να εκπαιδεύσεις και να ενδυναμώσεις τη δεξιότητα της συναισθηματικής νοημοσύνης.

“Yoga is about rising to a new level⁣ of balance and competence in all aspects of life.”⁣

~ Sadhguru⁣

Ο διαλογισμός είναι μια εξαιρετική πρακτική που προσφέρουν πολλά μαθήματα γιόγκα. Ακονίζει τη συγκέντρωση, την επίγνωση, την εστίαση και την αυτοπειθαρχία ενώ παράλληλα σε μαθαίνει να καλλιεργείς την συμπόνια και την ενσυναίσθηση.

Πως αναπτύσσεται και καλλιεργείται η συναισθηματική νοημοσύνη με τη βοήθεια της γιόγκα:

  1. Χαλιναγωγεί τα επίπεδα του στρες. Διαχειρίζεσαι πιο εύκολα στρεσογόνες καταστάσεις. Η γιόγκα ταιριάζει σε όσες θέλουν να χαλαρώσουν. Φέρνει σε επαφή το σώμα και το μυαλό μειώνοντας το στρες. Το κινητό σου χτυπάει ασταμάτητα, ο προϊστάμενος περιμένει την αναφορά για νέες προτάσεις αύξησης πελατών, η οικογένεια σου παραπονιέται ότι δεν αφιερώνεις αρκετό χρόνο στο σπίτι; Ίσως το να πάρεις ένα γιόγκα ματ και να κάνεις πράξη όσα διαβάζεις είναι η αρχή της κινητοποίησης σου.
  2. Αναπτύσσεις τη θετικότητα. Καταφέρνεις να έχεις μεγαλύτερο αυτοέλεγχο περιορίζοντας τις αρνητικές σκέψεις. Αν αναζητάς τρόπο να αλλάξεις τα αρνητικά πρότυπα του παρελθόντος δοκίμασε τη γιόγκα. Μέσα από τη φιλοσοφία της θα μάθεις να δημιουργείς και να κρατάς ΜΟΝΟ τις θετικές σκέψεις.
  3. Υιοθετείς στοιχεία εσωτερικής ενδοσκόπησης. Η γιόγκα αλλάζει τον τρόπο που σκέφτεσαι. Μπορεί να πιστεύεις πως χρειάζονται χρόνια πρακτικής προτού δεις τα ευεργετικά οφέλη της γιόγκα αλλά κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Με λίγα λόγια, ακόμη και μερικά μαθήματα είναι ικανά να ξεκινήσουν να αλλάζουν την οπτική σου προς μια θετική κατεύθυνση.
  4. Ακούς το σώμα σου. Καλλιεργεί μια βαθύτερη γνώση για όλα όσα σε αφορούν. Τις περισσότερες φορές είσαι απασχολημένη αναλύοντας όσα έκανες και άλλα τόσα που θα πρέπει να κάνεις. Η γιόγκα σου δίνει τον χώρο και τον χρόνο να δεις μέσα σου θέτωντας νέες προτεραιότητες με το λιγότερο προσωπικό κόστος.

Οι συναισθηματικά ευφυείς άνθρωποι δίνουν μεγάλη βαρύτητα στο πως αισθάνονται, τι νιώθουν.

Αναγνωρίζουν τη συναισθηματική τους κατάσταση αλλά δεν επιτρέπουν στις σκέψεις και στα συναισθήματα να τους ελέγχουν.

Η γιόγκα με βοήθησε να αφήσω στερεότυπα του παρελθόντος όπως “η γιόγκα δεν είναι για μένα” απ’ έξω.

Κατάφερα να αλλάξω, να υλοποιήσω τον στόχου μου (να σπουδάσω coaching), να επεξεργαστώ στρεσογόνα συναισθήματα και αρνητικές σκέψεις. Να διαχειριστώ τον θυμό μου, να αναπτύξω την ενσυναίσθηση και να φέρω στο φως κρυμμένες δεξιότητες.

Αφιέρωσε ποιοτικό χρόνο σε σένα.

Εισπνοή, εκπνοή… κάτι αλλάζει!

Κατέβασε το ΔΩΡΕΑΝ eBook “Πως να ξεκινήσεις γιόγκα στο σπίτι” και θέσε τις βάσεις για προσωπική εξερεύνηση και αυτοβελτίωση!

YOGA at Ηome

Namaste! Είμαι η Ιωάννα και βοηθάω αποκλειστικά γυναίκες, σε όλη την Ελλάδα, να χτίσουν καλές συνήθειες προκειμένου να βελτιώνουν διαρκώς τη ζωή τους. Το Γνωστικό Συμπεριφορικό Coaching και η Συμβουλευτική μέθοδος που ακολουθώ απευθύνονται σε ευαίσθητες και δημιουργικές γυναίκες που επιθυμούν να κατανοήσουν καλύτερα τον εαυτό τους και να χρησιμοποιήσουν το σώμα και τα συναισθήματα για να επιφέρουν θετικά αποτελέσματα στη δουλειά και στη ζωή τους.

Σίγουρα θα προτιμήσεις...