New Year’s Intentions: Γιόγκα και wellness τάσεις για το 2022

Υπάρχει κάτι εμπνευστικό όταν σκέφτεσαι τον Ιανουάριο και την έναρξη της νέας χρονιάς.

Με αφορμή τη δύσκολη χρονιά που πλησιάζει στο τέλος κάνουμε μια αξιολόγηση των μηνών που πέρασαν αφήνοντας πίσω ό,τι δεν λειτούργησε υπέρ μας.

Μελέτες δείχνουν πως λιγότερο από το 25% των ανθρώπων μένουν πιστοί στους στόχους (resolutions) της νέας χρονιάς μετά από τον 1ο μήνα του νέου έτους ενώ μόνο το 8% τους επιτυγχάνουν.

Φέτος, αποφάσισα να εστιάσω σε προθέσεις που σχετίζονται με την παρούσα στιγμή. Μου πήρε τόσα χρόνια να καταφέρω να εστιάσω στο παρόν που προτιμώ να διευρύνω και να αναπτύξω τη σχέση με τον εαυτό μου όσο τίποτε άλλο.

Η σημασία της Σανκάλπα στη γιόγκα

Μέσα από την πρακτική της γιόγκα εξοικειώθηκα με την έννοια της sankalpa. Ο καθορισμός μιας πρόθεσης ξεκινώντας κάθε μάθημα γιόγκα με έκανε να επαναπροσδιορίσω τους στόχους και τις επιθυμίες μου.

Έμαθα θέτοντας μια πρόθεση να προχωράω μπροστά χωρίς να περιμένω το αποτέλεσμα. Μέσα από καθημερινή δουλειά με τον εαυτό σου φυτεύεις μικρά σποράκια εξέλιξης που τα βλέπεις μέρα με τη μέρα να μεγαλώνουν και να σε μεταμορφώνουν στην καλύτερή σου εκδοχή. Πρόκειται για μια συνεχή διαδικασία μάθησης και αυτεπίγνωσης.

Και αν το πρόσωπο της δύναμης της πρόθεσης είναι η απεριόριστη αφθονία, τότε απεριόριστες είναι και οι δυνατότητές μας να εκδηλώνουμε και να προσελκύουμε τα πάντα στη ζωή μας.

_ Από το βιβλίο: “Η δύναμη της Πρόθεσης”

Έτσι, συνδύασα τις προθέσεις μου για το νέο έτος με βάση τις επικρατέστερες τάσεις στον τομέα της ευεξίας.

Πιο συγκεκριμένα: “Πρόθεση μου είναι… “

  • Να παρακολουθώ μικρότερης διάρκειας YouTube γιόγκα μαθήματα περισσότερες φορές μέσα στην εβδομάδα

Το 2022 μικρότερης διάρκειας γιόγκα μαθήματα θα γίνουν περισσότερο δημοφιλή. Γιόγκα πρακτική διάρκειας 20-30 λεπτών είναι ιδανική αν επιθυμείς να γυμναστείς αλλά δεν διαθέτεις μια ώρα. Πρόκειται για μια αποδοτική πρακτική που εφαρμόζω εδώ και καιρό. Το κίνητρο σε όσες χρησιμοποιούν την έλλειψη χρόνου ως δικαιολογία. Έτσι το “δεν έχω χρόνο” περνάει στο χρονοντούλαπο της περσινής χρονιάς και στο φως βγαίνουν τα κολάν και τα γιόγκα props.

  • Να συνεχίσω γιόγκα στο σπίτι

Τη νέα χρονιά φέρε το γυμναστήριο στο σπίτι σου! Η τάση που εξαπλώθηκε τους τελευταίους μήνες συνεχίζει να κερδίζει όλο και περισσότερους ασκούμενους καθώς αρκετοί είναι πλέον όσοι γυμνάζονται από το σπίτι. Το κάνω συστηματικά τα τελευταία 3 χρόνια και έχω δει μεγάλα οφέλη σε όλους τους τομείς της ζωής μου. Αρκεί ένας οικονομικός εξοπλισμός που αφορά τα βασικά: γιόγκα ματ, γιόγκα props και είσαι έτοιμη!

  • Να υιοθετήσω έναν ολιστικό τρόπο σκέψης 

Η νοοτροπία που θέλει την άσκηση μέρος της γενικότερης ευεξίας ξεπερνά τη ρουτίνα κάθε δραστηριότητας. Η φυσική δραστηριότητα αποκτά νόημα και μετατρέπεται σε κάτι πολυτιμότερο από το να αποκτήσεις επίπεδη κοιλιά ή σφιχτούς γλουτούς. Πρόκειται για έναν ολοκληρωμένο υγιεινό τρόπο ζωής που περιλαμβάνει άσκηση και διατροφή ως αναπόσπαστα στοιχεία της σημερινής ευζωίας. Στόχος του 2022 είναι να ξεχάσεις τις θερμίδες που καις και να επικεντρωθείς στο πόσο καλά νιώθεις!

  • Να δώσω την ίδια σημασία στο συναισθηματικό όσο και στο σωματικό Stretching 

Ξεκινάμε με το συναισθηματικό stretching και τις ασκήσεις που κάνεις για να διατηρείς συναισθηματική ισορροπία. Από τη άλλη μεριά το σωματικό stretching και οι διατάσεις είναι εξίσου σημαντικές για αυτό και πρόκειται να κυριαρχήσουν τους επόμενους μήνες. Λίγος χρόνος για άσκηση; 15 λεπτά stretching μπορούν να αλλάξουν τη μέρα σου. Αν και η γιόγκα είναι μια πολύ καλή άσκηση μερικές ασκήσεις διατάσεων ενώ παρακολουθείς τηλεόραση είναι διασκεδαστικές.

Έφτασε η στιγμή να κάνεις πραγματικότητα τις επιθυμίες σου. Σκέψου τι θέλεις πραγματικά και γιατί. Γράψε τις δικές σου προθέσεις.

Διάβασε το κορυφαίο βιβλίο “Η δύναμη της Πρόθεσης” του Dr. Wayne Dyer, πάρε τη ζωή στα χέρια σου και διαμόρφωσε την όπως επιθυμείς!

Σου εύχομαι μέσα από την καρδιά μου το 2022 να πεις: “Πόσο μου αρέσει ο εαυτός μου!”

YOGA at Ηome

Αυτοπαρακινούμενη, δημιουργική και ελεύθερο πνεύμα. Κατοικώ στον δικό μου πλανήτη με τον σύζυγο και 3 υπέροχα κατοικίδια, αλλά έχω ζήσει και επισκεφθεί πολλά μέρη του κόσμου! Τα αγαπημένα πράγματα είναι: το διάβασμα, η μυρωδιά του καφέ, βόλτες στη φύση, ταξίδια και οι συζητήσεις με συναρπαστικές γυναίκες από όλη την Ελλάδα. Κατά έναν περίεργο τρόπο όσο αυξήθηκαν τα κιλά μου μεγάλωσε και η αυτοπεποίθησή μου! Κρίση μέσης ηλικίας; Προτιμώ να κατευθύνω την ενέργειά μου στα σημαντικά της ζωής. Χαίρομαι που σε γνωρίζω!

Σίγουρα θα προτιμήσεις...