ενσυναισθητική χαρά

Mudita Yoga: Καλλιέργησε τη χαρά και τη θετική στάση ζωής!

Τι ακριβώς πιστεύεις ότι είναι η γιόγκα;

Στο βιβλίο “Inner Engineering – A Yogi’s Guide to Joy“ διάβασα κάτι ενδιαφέρον.

Αναφέρει ότι επηρεαζόμαστε από φιγούρες καλλίγραμμων κοριτσιών που βλέπουμε να κάνουν δύσκολες άσανα στο Instagram και πιστεύουμε ότι αυτό είναι η γιόγκα.

Στις μέρες μας αρκετά online γιόγκα μαθήματα δίνουν έμφαση σε τεχνικές αναπνοές και διαλογισμού. Αυτομάτως, αυτή η τάση μεταφράζεται σε εικόνες ατόμων που χαμογελούν καθισμένα στη στάση του λωτού.

Μήπως αυτό βγάζει καλύτερο νόημα;

Η γιόγκα, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο βιβλίο, δεν είναι ούτε η άσκηση, ούτε η τεχνική. Ο συγγραφέας υποστηρίζει ότι γιόγκα είναι κάτι απλό: πρόκειται για την τέλεια ευθυγράμμιση, την απόλυτη αρμονία σε τέλειο συγχρονισμό με την ύπαρξή μας.

Ισχύει;

Θα έχεις προσέξει πως όταν είσαι ευχαριστημένη είσαι γεμάτη ενέργεια. Αρκούν μικρές στιγμές ευτυχίας για να σε τροφοδοτήσουν ενθουσιασμό και θετική διάθεση για ολόκληρη μέρα.

Η καλλιέργεια αυτού που ονομάζεται “mudita” είναι μια υπέροχη διαδικασία για να νιώσεις αυτό το αίσθημα χαράς και ευτυχίας.

Στα αρχαία κείμενα του Patanjali, λέγεται ότι, υπάρχουν 4 λέξεις στα σανσκριτικά για την ευτυχία: Sukha (παροδική ευχαρίστηση), Santosha (ικανοποίηση), Mudita (πνευματική ευτυχία) και Ananda (υπέρτατη ευτυχία).

Με απλά λόγια σύμφωνα με την Ανατολική σκέψη μελέτησαν και ταξινόμησαν διαφορετικά επίπεδα ευτυχίας. Τέσσερα συναισθήματα που πρέπει να καλλιεργηθούν μέσα μας. Αυτά είναι η καλοσύνη, η συμπόνια, η χαρά και η ηρεμία.

Η σημερινή μου πρακτική ήταν αφιερωμένη στη Mudita [YouTube: Awakening Your True Self Series: Sympathetic Joy].

Πρόκειται για την ανιδιοτελή χαρά που βασίζεται στην ευτυχία και επιτυχία των άλλων (Wikipedia).

Καλλιεργείς τη Mudita με την εφαρμογή της ευγνωμοσύνης, της θετικής σκέψης, του διαλογισμού και των ασκήσεων γιόγκα που ανταποκρίνονται στα κλειδιά της πνευματικής ευτυχίας.

Γενναιοδωρία, σεβασμός, συγχώρεση και αρμονία. Είναι μια χαρά που μοιραζόμαστε, προσφέροντας ένα χαμόγελο, στέλνοντας θετικά vibes γύρω μας.

Η πρακτική της Mudita μέσα από το παραπάνω βίντεο

Αν θέλεις να εφαρμόσεις στην πράξη όσα διάβασες μέχρι στιγμής επικεντρώσου σε ανοίγματα των γοφών, των ώμων και στην περιοχή της καρδιάς.

Οι ασκήσεις αυτές θα σε προετοιμάσουν για την τρικονάσανα και μέσω του Hamsi Mudra θα εξασκηθείς στη χαρά ώστε να προκαλέσεις ανάλαφρα συναισθήματα μέσα σου και να βρεις τη ροή της ενσυναισθητικής χαράς.

Στο τέλος του μαθήματος ακολούθησε υπέροχες άσανα για να ηρεμήσει το μυαλό και να χαλαρώσει η σπονδυλική στήλη. Η πρακτική της savasana θα ολοκληρώσει το μάθημα της γιόγκα με τον πιο αρμονικό τρόπο.

Ο καλύτερος τρόπος για να παρακινήσεις τον εαυτό σου να κάνει μια σημαντική αλλαγή είναι να αλλάξεις προοπτική.

Σε προσκαλώ στο ΝΕΟ ΔΩΡΕΑΝ 6ημερο MAIL WORKSHOP για να ξεκλειδώσεις νέες προοπτικές και αμέτρητες δυνατότητες χτίζοντας μια νέα, καλή συνήθεια.

YOGA at Ηome

Αυτοπαρακινούμενη, δημιουργική και ελεύθερο πνεύμα. Κατοικώ στον δικό μου πλανήτη με τον σύζυγο και 3 υπέροχα κατοικίδια, αλλά έχω ζήσει και επισκεφθεί πολλά μέρη του κόσμου! Τα αγαπημένα πράγματα είναι: το διάβασμα, η μυρωδιά του καφέ, βόλτες στη φύση, ταξίδια και οι συζητήσεις με συναρπαστικές γυναίκες από όλη την Ελλάδα. Κατά έναν περίεργο τρόπο όσο αυξήθηκαν τα κιλά μου μεγάλωσε και η αυτοπεποίθησή μου! Κρίση μέσης ηλικίας; Προτιμώ να κατευθύνω την ενέργειά μου στα σημαντικά της ζωής. Χαίρομαι που σε γνωρίζω!

Σίγουρα θα προτιμήσεις...