Μπορώ να ξεκινήσω γιόγκα στο σπίτι αν είμαι άνω των 50 ετών;

Η γιόγκα προσφέρει κάτι σε όλους ανεξάρτητα από την ηλικία και τη φυσική κατάσταση. Μέσα από καθημερινή πρακτική άρχισα να ανυπομονώ για τη στιγμή που θα βρεθώ στο yoga mat, έμαθα να χαλαρώνω, να βρίσκω χρόνο για τον εαυτό μου και όλο αυτό μεταμόρφωσε τη σκέψη και τη ψυχοσωματική μου ισορροπία. Ισχύει το ίδιο για άτομα άνω των 50 ετών;

Αν και η εικόνα ενός νεαρού κοριτσιού να κάνει γιόγκα είναι πιο συχνή στα κοινωνικά δίκτυα τα στοιχεία δείχνουν ότι

17% όσων ασχολούνται με τη γιόγκα είναι άνω των 50 ετών ενώ το 21% είναι άνω των 60 ετών

Washingtonpost.com

Με απασχόλησε το θέμα καθώς δέχτηκα ένα σχετικό μήνυμα.

Είναι η γιόγκα κατάλληλη για άτομα άνω των 50 ετών;

Στις περισσότερες περιπτώσεις η απάντηση είναι: “Nαι”. Αυτό δείχνουν και τα στοιχεία. Άτομα που υπήρξαν αρκετά δραστήρια σε προηγούμενες δεκαετίες της ζωής τους επιθυμούν σε αυτή τη φάση μια πιο ήπιας μορφής άσκηση. Άλλωστε αν κάτι μας δίδαξε η πανδημία είναι ότι αυτή είναι η ιδανική στιγμή για να ξεκινήσεις νέες συνήθειες που προάγουν τη μακροζωία.

Υπάρχουν δάσκαλοι γιόγκα που ισχυρίζονται ότι έχουν διδάξει άκαμπτους 30χρονους που δεν μπορούσαν να αγγίξουν τα δάχτυλα των ποδιών τους κατά τη διάρκεια μιας κάμψης και 55χρονους με τρομερή ευλιγισία.

Ξεκίνα με αργά βήματα και κατανόησε τα όριά σου

Εάν δεν έχεις ασκηθεί εδώ και πολύ καιρό αναζήτησε προγράμματα που ανταποκρίνονται στο επίπεδό και στην ηλικία σου. Αργές, απαλές κινήσεις θα βρεις σε γιν γιόγκα, restorative γιόγκα και hatha yoga.

Βρες το κατάλληλο βίντεο στο YouTube 

Μπορείς να αναζητήσεις γιόγκα βίντεο με άξονα τη διάρκεια, την ανάγκη της πρακτικής (χαλάρωση, stretching, πρωινή γιόγκα) ή κάποιο μέρος του σώματος σου που θέλεις να αναζωογονήσεις ή να χαλαρώσεις. Μπορείς να προσθέσεις την ηλικία σου και έτσι να βρεις τα πιο αντιπροσωπευτικά βίντεο για το ηλικιακό γκρουπ που ανήκεις.

Όταν όλο αυτό τελειώσει, καλό είναι να πάρεις κάποια μαθήματα σε ένα γιόγκα στούντιο για να καταλάβεις καλύτερα την τοποθέτηση του σώματος και να αποφύγεις τυχόν τραυματισμούς.

Τα περισσότερα γιόγκα στούντιο παρέχουν τιμές για drop in μαθήματα και αυτό βολεύει γιατί έτσι αποφεύγεις τη μηνιαία συνδρομή.

Ακολούθησε όσες asana μπορείς και μην προσπαθείς να μοιάσεις σε κανέναν.

Υιοθέτησε το σωστό mindset

Για να επωφεληθείς στο έπακρο από την πρακτική της γιόγκα στο σπίτι προσπάθησε να αφήσεις στην άκρη παλαιωμένες πεποιθήσεις όπως ότι “Η γιόγκα δεν είναι για μένα” ή “Είμαι αρκετά μεγάλη ή άκαμπτη ή εύσωμη για να ξεκινήσω”.

Πολλές φορές άτομα νεότερης ηλικίας δυσκολεύονται να δουν την ουσία της πρακτικής. Ως μεγαλύτερη είναι πιθανό να συνειδητοποιήσεις και να εκτιμήσεις τις θετικές αλλαγές πιο γρήγορα τόσο σε σωματικό όσο και σε ψυχολογικό επίπεδο.

Βίωσε μια ισχυρότερη σύνδεση μυαλού-σώματος

Με τη γιόγκα θα δεις σύντομα ότι μπορείς να ελέγξεις καλύτερα τα συναισθήματά σου. Θα γίνεις πιο χαλαρή και δεν θα ανησυχείς με το παραμικρό για όσα συμβαίνουν γύρω σου. Μπορεί καθημερινές καταστάσεις να είναι αγχωτικές αλλά θα μπορείς να τις διαχειριστείς καλύτερα, θα κάνεις θετικές σκέψεις και θα χαμογελάς.

Αύξηση της αυτοεκτίμησης και της αυτοπεποίθησης

Ένα από τα πιο σημαντικά σημεία για μένα είναι αυτό. Έγινα πιο θετική στον τρόπο που βλέπω τον εαυτό μου, άρα τους άλλους και όσα συμβαίνουν γύρω και μέσα μου.

Εννοείται πως εξακολουθούν να υπάρχουν πράγματα που δεν μου αρέσουν όμως προτιμώ να εστιάζω στον εαυτό μου και είμαι περήφανη για όσα έχω καταφέρει.

Πως ξεκίνησα γιόγκα στο σπίτι

Πριν από δύο χρόνια, έκανα γιόγκα σε ένα γιόγκα στούντιο στο κέντρο της πόλης αλλά ήταν τόσο μεγάλη η ταλαιπωρία λόγω της υψηλής κίνησης που έκανα 3 ώρες (να φτάσω, να κάνω μάθημα και να επιστρέψω). Άρχισα να πηγαίνω όλο και λιγότερο αναζητώντας δικαιολογια για να παραλείψω το μάθημα (και την ταλαιπωρία).

Ξεκίνησα να νιώθω χάλια. Είχα δυσκολία στον ύπνο και ήμουν ευερέθιστη. Έτσι, μια μέρα αποφάσισα να δοκιμάσω γιόγκα στο σπίτι με τη βοήθεια διαδικτυακού δασκάλου. Και πέτυχε!

Έκτοτε έχω δοκιμάσει διαφορετικές συνδρομητικές πλατφόρμες, έχω κατεβάσει άπειρα app στο κινητό, έχω πάρει μέρος σε challenges και έχω πειραματιστεί με πολλούς και διαφορετικούς YouTube yoga instructors.

Η γιόγκα βελτίωσε τη συνολική ποιότητα ζωής μου σε σημείο που θέλησα να σπουδάσω coaching.

Η φιλοσοφία της γιόγκα και η συστηματική πρακτική με βοήθησαν να γίνω ψυχικά και σωματικά ισχυρότερη. Αισθάνομαι περισσότερο δυνατή, έχω αυτοπεποίθηση και νιώθω καλά με το σώμα μου.

Η γιόγκα με βοήθησε να εστιάσω τις σκέψεις μέσα μου ώστε να μπορέσω να αναλύσω καλύτερα τις αξίες και τις επιλογές μου.

Μπορώ πλέον να δω τον εαυτό μου όπως είμαι και ξέρεις κάτι… μου αρέσει πολύ αυτό που βλέπω.

Κατέβασε το ΔΩΡΕΑΝ eBook “Πως να ξεκινήσεις γιόγκα στο σπίτι” και θέσε τις βάσεις για προσωπική εξερεύνηση και αυτοβελτίωση.

YOGA at Ηome

Αυτοπαρακινούμενη, δημιουργική και ελεύθερο πνεύμα. Κατοικώ στον δικό μου πλανήτη με τον σύζυγο και 3 υπέροχα κατοικίδια, αλλά έχω ζήσει και επισκεφθεί πολλά μέρη του κόσμου! Τα αγαπημένα πράγματα είναι: το διάβασμα, η μυρωδιά του καφέ, βόλτες στη φύση, ταξίδια και οι συζητήσεις με συναρπαστικές γυναίκες από όλη την Ελλάδα. Κατά έναν περίεργο τρόπο όσο αυξήθηκαν τα κιλά μου μεγάλωσε και η αυτοπεποίθησή μου! Κρίση μέσης ηλικίας; Προτιμώ να κατευθύνω την ενέργειά μου στα σημαντικά της ζωής. Χαίρομαι που σε γνωρίζω!

Σίγουρα θα προτιμήσεις...