Η γιόγκα online φέρνει οφέλη που αξίζει να διαδοθούν

Η γιόγκα την περίοδο του lockdown έγινε ακόμα πιο δημοφιλής και κατάφερε μέσω Zoom να μπει σε περισσότερα σπίτια. Πόσες συνεχίζουν σήμερα yoga online;

Τώρα, που επέστρεψες στην ρουτίνα της καθημερινότητας, πόσο συχνά κάνεις γιόγκα;

Μπορεί να σκέφτεσαι “Μα, με τη γιόγκα δεν ιδρώνω άρα πως θα χάσω βάρος και θα περιορίσω την όρεξή μου;” και αυτό είναι κάτι που είχα και εγώ στο μυαλό μου στην αρχή.

Αυτό που κατάλαβα με τον καιρό είναι πως η συστηματική ενασχόληση με τη γιόγκα σε μαθαίνει να εστιάζεις στο παρόν και να “βλέπεις” μέσα σου.

Αν θέλεις να δοκιμάσεις γιόγκα online αυτά είναι τα 6 οφέλη που αξίζει να διαδοθούν:

  1. Είναι εύκολη επιλογή για όσες δεν έχουν χρόνο να επισκεφθούν ένα yoga studio ή γυμναστήριο.  Ξεκίνα ακούγοντας το σώμα σου. Μπορείς να πειραματιστείς με διαφορετικά είδη γιόγκα μέχρι να καταλήξεις ποιο σε εκφράζει καλύτερα. Μετά από μια ατέλειωτη μέρα στον υπολογιστή η απογευματινή γιόγκα καταπραΰνει σώμα και μυαλό. Οι διαδικτυακές συνεδρίες γιόγκα είναι περισσότερο ή λιγότερο έντονες ανάλογα με το τι θα επιλέξεις.
  2. Η γιόγκα βοηθά την ψυχοσωματική σου ευεξία. Μελέτες αποδεικνύουν ότι οι θετικές πτυχές της γιόγκα είναι σημαντικές σε πολλούς τομείς της ζωής σου. Εντάσσοντας τη γιόγκα στο εβδομαδιαίο ή καθημερινό σου πρόγραμμα πετυχαίνεις αποτελεσματική διαχείριση του στρες, αύξηση της αυτοεκτίμησης και γενικότερα βελτίωση της ποιότητας ζωής.
  3. Δεν σε παρακολουθεί κανείς. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι μπορείς να κάνεις γιόγκα σε οποιοδήποτε δωμάτιο του σπιτιού χωρίς να σε νοιάζει πως φαίνεσαι ή τι φοράς. Στη γιόγκα είναι σημαντικό να μην πιέζεις τον εαυτό σου και η χρήση μιας διαδικτυακής πλατφόρμας, που σου προσφέρει μαθήματα γιόγκα στο σπίτι, σου παρέχει ένα ακόμη βασικό πλεονέκτημα.
  4. Ακόμη και όταν είσαι πολύ κουρασμένη υπάρχει το ιδανικό πρόγραμμα για σένα. Αν νιώθεις πως είσαι τόσο εξαντλημένη που δεν μπορείς να σηκώσεις ούτε το χέρι σου και πιστεύεις ότι η μόνη λύση είναι να λιώσεις μπροστά στην τηλεόραση υπάρχει εναλλακτική. Η γιόγκα νίντρα σου προσφέρει αυτό ακριβώς που χρειάζεσαι. Μόλις μισή ώρα πρακτικής αρκεί για να νιώσεις βαθιά χαλάρωση που θα σε οδηγήσει σε έναν ποιοτικό ύπνο.
  5. Στα πλαίσια των μέτρων προστασίας σε καθησυχάζει. Το θετικό είναι ότι πρόκειται για μια μορφή άσκησης που μπορεί να σε κατευθύνει ένας πιστοποιημένος εκπαιδευτής γιόγκα ακόμη και online. Οποιαδήποτε ώρα και μέρα σε βολεύει. Οι επιλογές είναι πάρα πολλές. Δεν χρειάζεται να φοράς μάσκα, ούτε να τηρείς αποστάσεις και μέτρα ασφαλείας.
  6. Σου εξοικονομεί χρόνο και χρήματα. H online yoga σου επιτρέπει να ασκηθείς αποτελεσματικά αν δεν ζεις κοντά σε ένα γιόγκα στούντιο ή δεν σε βολεύουν οι ώρες. Επιπλέον, μια συνδρομητική πλατφόρμα γιόγκα θα σου στοιχίσει πολύ λιγότερα χρήματα παρέχοντας σου ποικιλία προγραμμάτων χωρίς περιορισμό.

Έχε υπόψη σου ότι η μια επιλογή δεν αποκλείει την άλλη, δηλαδή μπορείς να κάνεις γιόγκα online και να παρακολουθείς ομαδικά μαθήματα σε γιόγκα στούντιο ή στο γυμναστήριο. Στην ουσία αποτελούν τρόπους που συμβάλλουν στην πρόοδο σου μέσω της δια βίου άσκησης. Επιπλέον, η γιόγκα λειτουργεί συνδυαστικά με άλλα είδη άσκησης.

Δεν είναι ποτέ αργά να ξεκινήσεις ή να συνεχίσεις γιόγκα -ακόμη και εάν μεσολάβησε ένα μικρό break.

Άφησε τα στερεότυπα του παρελθόντος όπως ότι “η γιόγκα δεν είναι για μένα” απ’ έξω.

Μην έχεις καμία προσδοκία για το τι θα γίνει στο μέλλον. Πάρε ένα γιόγκα ματ, ξεκίνα την πρακτική και όλα θα έρθουν μόνα τους!

Avatar

YOGA at Ηome

Namaste! Είμαι η Ιωάννα και πιστεύω στη δύναμη που κρύβεις μέσα σου. Είμαι πιστοποιημένη Holistic Coach και εκπαιδεύτρια σεμιναρίων ενηλίκων. Εστιάζω το ενδιαφέρον μου στη σχέση μυαλού-σώματος βάση της νευροεπιστήμης και της κινεζικής φιλοσοφίας. Εξερευνώ εδώ και μήνες τη βίγκαν διατροφή, το qigong και κάνω διαλογισμό. Εφαρμόζοντας στην καθημερινότητα όλα τα παραπάνω έχω μάθει πως η άσκηση, η διατροφή και η θετική στάση αποδίδουν σε όλους τους τομείς. Δημιούργησα, εδώ και ένα χρόνο, το 𝗬𝗢𝗚𝗔 𝗮𝘁 𝗛𝗼𝗺𝗲 με σκοπό να ενθαρρύνω και άλλες γυναίκες να ξεκινήσουν γιόγκα στο σπίτι με τη βοήθεια διαδικτυακού δασκάλου. Το 2015 έκανα ολοκληρωτική στροφή και ξεκίνησα να αναζητώ τρόπους που θα μειώσουν το εργασιακό στρες και θα με οδηγήσουν σε έναν νέο τρόπο σκέψης. Διαθέτω συγγραφικό έργο σε συνεργασία με το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο (Υπουργείο Παιδείας) ενώ η εμπειρία και τα μακροχρόνια επαγγελματικά μου ταξίδια στην Ασία μου δημιούργησαν την ανάγκη να εξερευνήσω περισσότερο τη φιλοσοφία της Ανατολής.

Σίγουρα θα προτιμήσεις...