I AM A WARRIOR: Τι με δίδαξε η Virabhadrasana πόζα | Μαθήματα Ζωής

Πως η γιόγκα γίνεται μεταμορφωτική εμπειρία και συμβάλλει καθημερινά σε ουσιαστικά μαθήματα ζωής! Αξιοποίησε στο μέγιστο ό,τι σου ταιριάζει και κατανόησε την μέσα από τη δική σου πρακτική.

Τα περισσότερα πράγματα στη ζωή απαιτούν πειθαρχία και θάρρος. Από τα να κάνεις αίτηση για δουλειά μέχρι να δεχτείς μια πρόταση γάμου και να ξεκινήσεις σπουδές, καριέρα ή οικογένεια.

Η ίδια πειθαρχία και η απόκτηση θάρρους απαιτείται για να πάρεις το γιόγκα ματ και να ξεκινήσεις γιόγκα. Πόσο μάλλον όταν η γιόγκα στο σπίτι εξαρτάται καθαρά από τη δική σου πρόθεση και δεν μπαίνει σε καλούπια ημέρας και ώρας.

Η επιλογή αυτών των δύο αρχών κάνει τα πάντα εφικτά.

Αν και το, πλέον, κυρίαρχο συναίσθημα στις μέρες μας είναι ο φόβος υπάρχει μια μικρή χαραμάδα αισιοδοξίας που ρίχνει φως στα θετικά συναισθήματα.

Συνήθως φοβόμαστε να χάσουμε πράγματα που αποκτήσαμε με τα χρήματά μας ή φοβόμαστε μήπως εισπράξουμε απόρριψη. Μας φοβίζει να χάσουμε κοντινά μας άτομα, μας φοβίζει η αλλαγή, φοβόμαστε να πούμε στους άλλους πως νιώθουμε.

A journey of a thousand miles begin with a single step.

-Lao Tzu-

Φοβάσαι να ζήσεις τη ζωή που θέλεις.

Φτάνουμε μέσω κάποιας αποπροσανατολίζουσας εμπειρίας (μια κρίσιμη κατάσταση) στο συμπέρασμα ότι κάτι πάει στραβά. Τότε, βρίσκουμε, σκόπιμο και σοφό μέσω της επίγνωσης να αντλήσουμε κουράγιο (εμού της ιδίας).

Η αίσθηση του κουράγιου δεν αναιρεί το συναίσθημα του φόβου αλλά μεταφράζεται σε πράξεις που σε πάνε ένα βήμα παρακάτω ακόμη και αν φοβάσαι.

Έχω νιώσει αμέτρητες φορές το απαλό χάδι του φόβου και της ανασφάλειας -στο μεγαλύτερο μέρος της ενήλικης ζωής μου. Μέσα από τη γιόγκα άντλησα αξιοζήλευτο κουράγιο και θέληση να αναγνωρίσω το δικό μου κρίσιμο σημείο και να μεταμορφωθώ.

Τόσο πολλά μπορούν να αλλάξουν σε μια στιγμή εσωτερικής δύναμης και κουράγιου και άλλα τόσα να χαθούν σε μια στιγμή φόβου σε σημείο που αξίζει να δοκιμάσεις και ΄συ.

Κανένας δεν γεννιέται με αυτά τα “χαρίσματα”. Το κουράγιο εμφυτεύεται μέσα σου με την πρακτική, έτσι όπως η γιόγκα και η φιλοσοφία της.

Η στάση του πολεμιστή | Virabhadrasana

Με τη συστηματική πρακτική της γιόγκα στο σπίτι ανακάλυψα ότι πρόκειται για μια άσανα που σε εμπνέει να αντλήσεις κουράγιο. Όταν φοβόμαστε συχνά κρυβόμαστε στο καβούκι μας. Αντιθέτως η πόζα του πολεμιστή ανυψώνει κάθε έντονο συναισθηματικό φορτίο και σε κάνει να νιώθεις “ανίκητη” όπως ένας “πολεμιστής”.

Τι με δίδαξε η warrior pose

Η αναφορά μου αφορά τις διαφορετικές εκδοχές της πόζας του πολεμιστή (Warrior I/Virabhadrasana I, Warrior II/Virabhadrasana II, Warrior III/Virabhadrasana III, Reverse Warrior/Viparita Virabhadrasana και Humble Warrior/Baddha Virabhadrasana) και πόσο μου αρέσει να τις εφαρμόζω στη γιόγκα στο σπίτι.

Πιο συγκεκριμένα, με έμαθε:

  1. Να ισορροπώ σε ψυχολογικές διακυμάνσεις. Να μπορώ να αναγνωρίζω τα συναισθήματα μου και να αντιδρώ σε αυτά.
  2. Να μην σκέφτομαι υπερβολικά. Να εστιάζω στο παρόν απολαμβάνοντας τα οφέλη της γιόγκα πρακτικής.
  3. Να ενεργοποιώ τη σωματική μου δύναμη. Να εστιάζω και να βρίσκω σωματική και συναισθηματική ισορροπία και σταθερότητα.
  4. Να απελευθερώνω την ένταση. Να συγκεντρώνομαι στην αναπνοή.
  5. Να καλλιεργώ την υπομονή μου. Να διατηρώ τη στάση του πολεμιστή λέγοντας στον εαυτό μου: “θα περάσει κι αυτό”.
  6. Να καλλιεργώ σταθερή εξωτερική όραση επικεντρώνοντας την προσοχή μου σε ένα σημείο. Να καλλιεργώ,παράλληλα, καθαρή εσωτερική όραση βλέποντας μέσα μου.

Σε αυτό το σημείο ταιριάζει η κινεζική παροιμία: “Αγαπώ τα προβλήματα γιατί κάθε ένα από αυτά έχει να μου προσφέρει ένα δώρο”.

Πώς συνδέονται όλα αυτά

Τα τελευταία 3 χρόνια η εμπειρία μου στη γιόγκα έγινε τόσο βαθιά και ουσιαστική σε σημείο που έδωσε νόημα στη ζωή μου και θέλησα να μοιραστώ τα οφέλη με άλλες γυναίκες σπουδάζοντας coaching.

Η παραδοσιακή γιόγκα δεν έχει να κάνει με την καθεαυτή άσκηση αλλά με μια βαθύτερη πνευματική εμπειρία που ευνοεί την αυτο-μελέτη.

Σε αυτό το σημείο, επίτρεψέ μου να σου πω ότι σου μαθαίνει να μελετάς τον εαυτό σου. Να παρατηρείς τις σκέψεις και τα συναισθήματα ως ένα μονοπάτι προς την ελευθερία και την προσωπική εξέλιξη.

Διότι είναι σημαντικό να καταλάβεις πως οι σκέψεις με τον ίδιο τρόπο που έρχονται, φεύγουν και αυτό σε βοηθά να αναγνωρίζεις τι τελικά έχει σημασία για σένα.

Είμαι εδώ για σένα – αρκεί να το θέλεις.

Διάβασε πως ξεκίνησα όλα εδώ και έλα στην παρέα μας!

YOGA at Ηome

Αυτοπαρακινούμενη, δημιουργική και ελεύθερο πνεύμα. Κατοικώ στον δικό μου πλανήτη με τον σύζυγο και 3 υπέροχα κατοικίδια, αλλά έχω ζήσει και επισκεφθεί πολλά μέρη του κόσμου! Τα αγαπημένα πράγματα είναι: το διάβασμα, η μυρωδιά του καφέ, βόλτες στη φύση, ταξίδια και οι συζητήσεις με συναρπαστικές γυναίκες από όλη την Ελλάδα. Κατά έναν περίεργο τρόπο όσο αυξήθηκαν τα κιλά μου μεγάλωσε και η αυτοπεποίθησή μου! Κρίση μέσης ηλικίας; Προτιμώ να κατευθύνω την ενέργειά μου στα σημαντικά της ζωής. Χαίρομαι που σε γνωρίζω!

Σίγουρα θα προτιμήσεις...