Γιόγκα και τεχνική γείωσης για αυταγάπη και απελευθέρωση έντασης

Η γιόγκα βοηθά το σώμα να χαλαρώσει και το μυαλό να ηρεμήσει. Υιοθέτησε την πρακτική της γιόγκα για αυταγάπη και μείωσε αισθητά τις αρνητικές σκέψεις που σου προκαλούν άγχος και εκνευρισμό!

Ελάχιστα έμφυτα χαρακτηριστικά είναι τόσο παραμελημένα, αλλά και τόσο σουδαία, όσο η ικανότητα να παραμένεις χαλαρή σε στρεσογόνες καταστάσεις.

Προχτές συνέβη ένα περιστατικό που έκανε την κορτιζόλη (η ορμόνη του στρες) να χτυπήσει κόκκινο. Μου πήρε ώρα να πίσω τον εαυτό μου ότι είχε περάσει ο υποτιθέμενος “κίνδυνος” και να αποσυνδεθώ από την πεποίθηση “μάχη ή φυγή”.

Αν και έχει επικρατήσει να λέγεται ότι οι άνθρωποι όταν γυμνάζονται σε ομάδες είναι πιο πιθανό να συνεχίσουν να γυμνάζονται εδώ και 3 χρόνια έχω καταρρίψει αυτό τον μύθο.

Επιστρέφοντας στο σπίτι ήμουν επηρεασμένη από το στρεσογόνο συμβάν. Αποφάσισα να δώσω στον εαυτό μου τη δυνατότητα να απελευθερώσει την ένταση με τη βοήθεια της γιόγκα.

Όσο περισσότερο αγάπη δίνεις στον εαυτό σου, τόσο περισσότερο έχεις να δώσεις στους άλλους!

Το ενδιαφέρον μου προσανατολίστηκε σε κάτι καινούριο. Ήθελα να δω κατά πόσο η γιόγκα στο σπίτι βοηθά να μετατοπίσεις την προσοχή σου από τις αρνητικές σκέψεις και τις κακές εμπειρίες για να εστιάσεις στη δεδομένη στιγμή, στο εδώ και τώρα.

Η καλύτερη γείωση είναι η άσκηση

Μια από τις πιο αποτελεσματικές τεχνικές γείωσης που επαναφέρει άμεσα τον εαυτό σου στο παρόν είναι η άσκηση. Οποιαδήποτε μορφή άσκησης από τζόκινγκ και περπάτημα μέχρι χορό και γιόγκα.

Πως η γιόγκα βοηθά στην αυταγάπη 

Η πρακτική της γιόγκα καλλιεργεί και προωθεί συναισθήματα αυταγάπης και αυτοφροντίδας. Με ποιον τρόπο; Σε κάνει να συνειδητοποιείς πως όλα όσα χρειάζεσαι είναι μέσα σου. Με τη γιόγκα μαθαίνεις να εκτιμάς τη μοναδικότητά σου. Με τη συστηματική πρακτική και μέσα από ένα μοναδικό ταξίδι αυτογνωσίας μαθαίνεις να αποδέχεσαι τον εαυτό σου. Πρόκειται για μια “μεταμορφωτική” εμπειρία που σε δυναμώνει. Σου διδάσκει πως να ξεπερνάς εξωτερικά (και εσωτερικά) εμπόδια και δυσκολίες που εμφανίζονται καθημερινά στη ζωή σου.

20 λεπτά Self-Love Γιόγκα με την Well with Hels

Αναζήτησα στο YouTube μαθήματα γιόγκα για self-love. Επίλεξα να δοκιμάσω το “Cultivate Self-Love Flow” περισσότερο για να τεστάρω αν τα αρνητικά συναισθήματα θα έφευγαν σύντομα. Ξεκίνησε με χαλαρές flow ρυθμικές κινήσεις για να συνεχίσει για 20 λεπτά με αρκετές Sun Salutation (διάβασε για τη Surya Namaskar) και Warrior III πόζα που βοηθά στη γείωση. Αν το δοκιμάσεις θα δεις τη ροή της πρακτικής να σε συνεπαίρνει από τα μισά και μετά. Η άσανα που έκανε τη διαφορά ήταν η πόζα του αετού (Compassionate Garudasana).

Η πόζα του αετού δήλωση αγάπης προς… εσένα

Σε αυτή την άσανα είσαι όρθια σε ισορροπία με τα γόνατα λυγισμένα. Φέρνεις το ένα πόδι πάνω στο άλλο και προσπαθείς να βάλεις το κάτω μέρος του ποδιού στο πίσω μέρος της αντίθετης γάμπας. Αγκαλιάζεις τρυφερά τον εαυτό σου και χαλαρώνεις έτσι για λίγα λεπτά. Στόχος της πρακτικής είναι να είσαι ήρεμη και φιλική με τον εαυτό σου ακόμη και αν χάσεις την ισορροπία. Δοκίμασε να νιώσεις τη ζεστασιά της δικής σου αγκαλιάς καθώς συνδέεις τα πόδια σου με τη γη.

Βάλσαμο η μέθοδος της αγκαλιάς 

Αυτό που μου άρεσε στην garudasana είναι ότι στην ουσία εφαρμόζεις τη μέθοδο της αγκαλιάς στον εαυτό σου. Θεωρώ ότι είναι μια αυτοκαταπραϋντική τεχνική που σε βοηθά να ηρεμήσεις και να χαλαρώσεις σε φάσεις που νιώθεις σωματικά και συναισθηματικά ευάλωτη. Για καλύτερη αίσθηση της άσκησης μπορείς να κλείσεις τα μάτια.

Συμπέρασμα

Η γείωση (grounding) είναι εύκολο να γίνει με τη βοήθεια της γιόγκα. Επικεντρώσου στο εδώ και τώρα αντί σε αρνητικές σκέψεις και συναισθήματα. Εστίασε στο παρόν και όχι στο παρελθόν.

Δοκίμασε και αξιολόγησε μόνη σου ποια τεχνική σου ταιριάζει ώστε να σε κάνει να νιώσεις ότι έχεις τον έλεγχο.

YOGA at Ηome

Αυτοπαρακινούμενη, δημιουργική και ελεύθερο πνεύμα. Κατοικώ στον δικό μου πλανήτη με τον σύζυγο και 3 υπέροχα κατοικίδια, αλλά έχω ζήσει και επισκεφθεί πολλά μέρη του κόσμου! Τα αγαπημένα πράγματα είναι: το διάβασμα, η μυρωδιά του καφέ, βόλτες στη φύση, ταξίδια και οι συζητήσεις με συναρπαστικές γυναίκες από όλη την Ελλάδα. Κατά έναν περίεργο τρόπο όσο αυξήθηκαν τα κιλά μου μεγάλωσε και η αυτοπεποίθησή μου! Κρίση μέσης ηλικίας; Προτιμώ να κατευθύνω την ενέργειά μου στα σημαντικά της ζωής. Χαίρομαι που σε γνωρίζω!

Σίγουρα θα προτιμήσεις...