Γιατί πρέπει να επιβραβεύεις τον εαυτό σου για την αυτοπειθαρχία;

Η ανταμοιβή με τη μορφή επιβράβευσης σε κάνει να νιώθεις υπέροχα και σε πηγαίνει ένα βήμα παραπέρα. Γιόρτασε κάθε, μικρή ή μεγάλη σου, νίκη καθώς μόνο εσύ ξέρεις τι κόπος χρειάστηκε!

Οι τακτικές αναγνώστριες γνωρίζουν ότι στόχος μου είναι να ενθαρρύνω και άλλες γυναίκες να ξεκινήσουν γιόγκα στο σπίτι. Η ουσία δεν είναι τόσο η γιόγκα όσο η δημιουργία μιας συνήθειας.

Μπορώ να σου πω με σιγουριά τι συμβαίνει.

Κάτι που γίνεται μόνο μια φορά στο τόσο σιγά σιγά αρχίζει να γίνεται δυο-τρεις φορές την εβδομάδα. Μέχρι που κάνεις γιόγκα τις πιο πολλές φορές μέσα στο μήνα.

Αυτό γιατί έχει παρατηρηθεί πως η συστηματική επανάληψη μιας σκέψης, ενός συναισθήματος ή κάποιας συμπεριφοράς μετατρέπεται σε σύντομο χρονικό διάστημα σε συνήθεια και παίρνει τη μορφή μιας καθημερινής ρουτίνας.

Αυτή η μικρή συνήθεια που άλλαξε τη ζωή μου

Η αλλαγή στη νοοτροπία και η επιθυμία να κάνω γιόγκα με τη βοήθεια διαδικτυακού δασκάλου ήταν το πρώτο πράγμα που εστίασα. Η συστηματική πρακτική ενεργοποίησε μια σειρά από αλλαγές που τελικά επεκτάθηκαν σε όλους τους τομείς της ζωής μου και νιώθω τεράστια ευγνωμοσύνη για αυτό. Αν και φαινομενικά ήταν κάτι απλό (οκ, να κάνω γιόγκα στο σπίτι) με το πέρασμα του χρόνου ενισχύθηκε η θέληση και η πεποίθηση ότι δεν υπάρχει κάτι αδύνατον και ξεκίνησα να θέτω νέους στόχους.

Σήμα-ρουτίνα-ανταμοιβή

Ο κύκλος μιας συνήθειας στηρίζεται σε μια διαδικασία. Ο ρόλος των σημάτων μπορεί να περιλαμβάνει από ένα οπτικό ερέθισμα ή κάτι που άκουσες, μέχρι ένα συναίσθημα ή μια σκέψη. Η ρουτίνα είναι κάτι που κάνεις αυτοματοποιημένα για να ακολουθήσει ένας έπαινος, μια επιβράβευση, μια ανταμοιβή.

Η στρατηγική της επιβράβευσης-ανταμοιβής 

Αυτό είναι το σημαντικότερο μέρος του κύκλου μιας συνήθειας. Ο λόγος είναι απλός: λέει στο συνειδητό μυαλό σου ότι η αλλαγή αξίζει τον κόπο. Σου δίνει κίνητρο και σε κινητοποιεί.

Ας δούμε για λίγο τι πραγματικά συμβαίνει

Το δικό μου σήμα ενεργοποίησης είναι το αίσθημα ευεξίας που νιώθω μετά τη γιόγκα (επιθυμία). Ο κύκλος της συνήθειας ξεκίνησε να ενεργοποιείται αφού διαπίστωσα πως μόλις τελειώνω την πρακτική της γιόγκα έχω τέτοια επίπεδα ενέργειας που νιώθω ικανή να κάνω οτιδήποτε βάλω στο μυαλό μου. Έτσι, ο εγκέφαλός μου προσδοκά αυτή την αίσθηση και αυτόματα παίρνω το γιόγκα ματ και ξεκινάω. Επιπλέον, πέρα από το γεγονός της δημιουργίας μιας ρουτίνας έχω θέσει μια ανταμοιβή. Στο τέλος κάθε μήνα ανάλογα με τις ώρες που έχω συμπληρώσει δίνω στον εαυτό μου έναν έπαινο.

Τι πρέπει να περιλαμβάνει η επιβράβευση

Η ανταμοιβή-επιβράβευση σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αφορά το φαγητό. Ο έπαινος θα πρέπει να σχετίζεται με την εξέλιξή σου σε σχέση με τη συγκεκριμένη δραστηριότητα. Για παράδειγμα αγοράζεις ένα καλύτερο γιόγκα ματ ή έχεις στόχο πιο εξειδικευμένα αξεσουάρ (γιόγκα blocks, ιμάντα κτλ,).

Η αλλαγή απαιτεί αυτοπειθαρχία και δεν είναι, πάντοτε, εύκολη ή άμεση. Μπορεί σε αρκετές περιπτώσεις να μην είναι απλή αλλά είναι σίγουρα εφικτή!

Αν θέλεις, τελικά, να δοκιμάσεις δεν έχεις παρά να κατεβάσεις το ΔΩΡΕΑΝ eBook “Πως να ξεκινήσεις γιόγκα στο σπίτι” και που ξέρεις μπορεί σε λίγο καιρό να ανταλλάσσουμε απόψεις!

YOGA at Ηome

Namaste! Είμαι η Ιωάννα, Personal Coach και πιστεύω στη δύναμη που κρύβεις μέσα σου. Εστιάζω το ενδιαφέρον μου στη σχέση μυαλού-σώματος βάση της νευροεπιστήμης και της κινεζικής φιλοσοφίας. Μέσα από το 𝗬𝗢𝗚𝗔 𝗮𝘁 𝗛𝗼𝗺𝗲 σκοπός μου είναι να ενθαρρύνω και άλλες γυναίκες να ξεκινήσουν γιόγκα στο σπίτι με τη βοήθεια διαδικτυακού δασκάλου. Διαθέτω συγγραφικό έργο σε συνεργασία με το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο του Υπουργείου Παιδείας ενώ η εμπειρία και τα μακροχρόνια επαγγελματικά μου ταξίδια στην Ασία μου δημιούργησαν την ανάγκη να εξερευνήσω την ανατολική φιλοσοφία.

Σίγουρα θα προτιμήσεις...