Γιατί οι εσωστρεφείς διαλογίζονται ευκολότερα και καλύτερα;

Αληθεύει ότι οι εσωστρεφείς γεύονται μεγαλύτερα οφέλη από τον διαλογισμό; Τι είναι αυτό που τους φέρνει ένα βήμα μπροστά από τους υπόλοιπους; Αν ο διαλογισμός είναι για όλους, τότε, γιατί λέγεται ότι είναι πιο αποτελεσματικός στους εσωστρεφείς; Διάβασε όλα όσα χρειάζεται για να σου λυθούν οι απορίες!

Τι ακριβώς εννοούμε όταν λέμε ότι κάποια είναι εσωστρεφής;

Αναζητώντας στοιχεία ανακάλυψα ότι δεν υπάρχει κάποιος γενικός ορισμός.

Όπως και να’ χει οι ψυχολόγοι σήμερα συμφωνούν πως οι εσωστρεφείς νιώθουν στο φυσικό τους περιβάλλον όταν υπάρχουν λίγα ερεθίσματα.

Για παράδειγμα απολαμβάνουν ένα ποτήρι κρασί παρέα με έναν φίλο σε ένα wine-bar και όχι σε ένα κλαμπ ή ένα καλό βιβλίο στη θαλπωρή του σπιτιού αντί μια βόλτα σε ένα πολυσύχναστο mall.

 Οι εσωστρεφείς τα πάνε καλύτερα με τον διαλογισμό;

Ο διαλογισμός πράγματι λειτουργεί καλύτερα στους εσωστρεφείς. Αυτό συμβαίνει γιατί ο εγκέφαλος των εσωστρεφών έχει διαφορετικές λειτουργίες από τον εγκέφαλο των εξωστρεφών.

Το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα ευθύνεται για την ηρεμία και φροντίζει ώστε το σώμα να ξεκουράζεται και να χαλαρώνει.

Ο βασικός νευροδιαβιβαστής του παρασυμπαθητικού είναι η ακετυλοχολίνη που συμμετέχει σε πολύπλοκες διεργασίες του εγκεφάλου όπως η μνήμη και η γνώση.

Τις περισσότερες φορές λειτουργεί ήπια και συμβάλλει στη μυϊκή χαλάρωση.

Ένας άλλος λόγος είναι ότι οι εξωστρεφείς, έναντι των εσωστρεφών, αλληλεπιδρούν περισσότερο με εξωτερικά ερεθίσματα. Έτσι, τους είναι πολύ πιο δύσκολο να διαλογιστούν  αφού οι εσωστρεφείς ενστικτωδώς στρέφουν την ενέργεια και την επίγνωση εσωτερικά.

Είναι ο διαλογισμός πιο σημαντικός για τους εσωστρεφείς;

Το να είσαι εσωστρεφής σημαίνει ότι επιθυμείς να αγκαλιάσεις την εσωτερικότητά σου. Πράγμα που δεν αποκλείει ότι μπορείς να διαθέτεις κοινωνικές δεξιότητες, να απολαμβάνεις τα πάρτι και να έχεις επαγγελματικές φιλοδοξίας. Με μια διαφορά: τις περισσότερες φορές επιθυμείς και επιλέγεις τη θαλπωρή του σπιτιού και τις πιτζάμες σου.

Να ξεκαθαρίσω ότι όταν λέμε εσωστρεφής δεν εννοούμε αντικοινωνικός. Ούτε κατά ανάγκη οι εσωστρεφείς είναι ντροπαλοί τύποι.

Απλά, ο διαλογισμός ανοίγει το χώρο για μια πιο βαθιά ενδοσκόπηση και φέρνει άμεσα γαλήνη.

Στους εσωστρεφείς είναι πιο εύκολο να εμβαθύνουν μέσα τους για αυτό και σε πολλές από εμάς αρέσει να γράφουμε.

Άτομα με μια σχετική εσωστρέφεια αρέσκονται στο να μένουν συγκεντρωμένοι για ώρες και να αφοσιώνονται σε αυτό που κάνουν, στοιχεία που ευνοούν τη διαδικασία του διαλογισμού.

Διαλογισμός και νόημα ζωής

Οι εσωστρεφείς ακούν συχνότερα και καθοδηγούνται από το μέσα τους. Μια εσωτερική φωνή τους ενθαρρύνει να βρουν το νόημα και το σκοπό της ζωής.

Καθώς ο διαλογισμός σου μαθαίνει να ζεις στο εδώ και τώρα η πολυάσχολη κοινωνική ζωή δείχνει να απομακρύνεται. Ακους ευκολότερα τη σοφία της καρδιάς σου όταν βρίσκεται σε πλήρη ησυχία.

Στα πλεονεκτήματα των εσωστρεφών συγκαταλέγονται πολλές ικανότητες: περνάνε καλά όταν είναι μόνοι τους, είναι ανεξάρτητοι και έχουν μεγαλύτερη αντοχή στα δύσκολα.

Για χρόνια πίστευα ότι το να είσαι εσωστρεφής είναι μειονέκτημα. Μόνο με τα χρόνια κατάλαβα ότι οι εσωστρεφείς δεν έχουν κατά ανάγκη χαμηλή αυτοεκτίμηση.

Η εσωτερικότητά μου -και όσων ταυτίζονται- μας κάνει λίγο πιο ευαίσθητες χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν δυνατότητες αλλαγής.

Αν θέλεις να κάνεις το επόμενο βήμα αναζήτησε βοήθεια από κάποιον επαγγελματία.

Ένα προστατευμένο πλαίσιο coaching-συμβουλευτικής θα δώσει προτεραιότητα στις ανάγκες και στις προτιμήσεις σου για να σε οδηγήσει βήμα βήμα σε κάτι νέο και ωραίο.

Η αλλαγή μπορεί να προϋποθέτει χρόνο, ενέργεια και χρήματα αλλά είναι εφικτή και αξίζει τον κόπο!

YOGA at Ηome

Αυτοπαρακινούμενη, δημιουργική και ελεύθερο πνεύμα. Κατοικώ στον δικό μου πλανήτη με τον σύζυγο και 3 υπέροχα κατοικίδια, αλλά έχω ζήσει και επισκεφθεί πολλά μέρη του κόσμου! Τα αγαπημένα πράγματα είναι: το διάβασμα, η μυρωδιά του καφέ, βόλτες στη φύση, ταξίδια και οι συζητήσεις με συναρπαστικές γυναίκες από όλη την Ελλάδα. Κατά έναν περίεργο τρόπο όσο αυξήθηκαν τα κιλά μου μεγάλωσε και η αυτοπεποίθησή μου! Κρίση μέσης ηλικίας; Προτιμώ να κατευθύνω την ενέργειά μου στα σημαντικά της ζωής. Χαίρομαι που σε γνωρίζω!

Σίγουρα θα προτιμήσεις...