Άλλαξε διατροφικές συνήθειες: Μάθε πως να τρέφεις σώμα, μυαλό και πνεύμα

Προσπαθείς να τρως πιο υγιεινά και σκέφτεσαι να υιοθετήσεις χορτοφαγική ή ημι-χορτοφαγική διατροφή; Μάθε για τη μακροβιοτική διατροφή που θα σε βοηθήσει να αγαπήσεις τον εαυτό σου από μέσα προς τα έξω.

Το ταξίδι προς την υγεία και την ευεξία αποτελεί ένα συνεχιζόμενο πεδίο εκπαίδευσης με σκοπό να σε ευαισθητοποιήσει και να σε προβληματίσει για τις μέχρι πρότινος επιλογές σου. Η διαδικασία αυτή είναι αρκετά σημαντική αν θέλεις να έχεις ένα επιτυχημένο αποτέλεσμα.

Η έννοια της υγείας με βάση τη Μακροβιοτική δίαιτα αφορά μια πιο δομημένη προσέγγιση στη σχέση σου με το φαγητό και γενικότερα τις επιλογές της ζωής σου.

Η δημιουργία υγιεινών διατροφικών προτιμήσεων σε καθημερινή βάση αποκτά μείζονα σημασία για όποιον θέλει να ακολουθήσει μια ολιστική προσέγγιση που τρέφει σώμα και πνεύμα.

Με ποιο τρόπο; Συνδυάζοντας την κατανόηση των τροφών, τον τρόπο μαγειρέματος και τις επιπτώσεις των τροφίμων στο σώμα.

Στο βιβλίο “The Complete Macrobiotic Diet: 7 Steps to Feel Fabulous, Look Vibrant, and Think Clearly” ο Denny Waxman σου μαθαίνει μέσα από επτά ενότητες τους τρόπους που θα δομίσεις τη ζωή σου αποκτώντας νέα πρότυπα μαγειρικής. Σου παρέχει συμβουλές,  δεξιότητες και συνταγές που έχουν τις βάσεις τους στην Ανατολική φιλοσοφία. 

Η Μακροβιοτική δίαιτα σε ενθαρρύνει να λάβεις πρωτοβουλίες που έχουν να κάνουν με την υγεία και την ευτυχία αρκεί να εναρμονιστείς με τους νόμους της φύσης και της κινέζικης σοφίας.

Η Μακροβιοτική διατροφή καλλιεργεί την πνευματική και σωματική υγεία. Αυτό μεταφράζεται εύκολα αν σκεφτείς ότι ακόμη και σε περίοδο κάποιας ίωσης ή ασθένειας σύμφωνα με τη Μακροβιοτική δίαιτα έμφαση δίνεται στην υγεία και όχι στο πρόβλημα.

Ποιο είναι το γενικό πλαίσιο της Μακροβιοτικής δίαιτας

Αφαιρεί από τη διατροφή σου όλα τα επεξεργασμένα τρόφιμα, τη ζάχαρη, τα ζωικά και γαλακτοκομικά προϊόντα. Λέγεται ότι οι περιορισμοί και οι προκλήσεις μπορεί μακροπρόθεσμα να αποδειχθούν δύσκολο να ακολουθηθούν.

Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να το πετύχεις είναι να τρως ισορροπημένα φυσικές τροφές δίνοντας βάση στα προϊόντα ολικής άλεσης και στα εποχιακά λαχανικά που παράγει ο τόπος σου. Άλλωστε η αναζήτηση τροφών με βάση τη γεωγραφική περιοχή και την εποχή είναι μια διεθνής διατροφική τάση.

Βασικοί κανόνες

Πρέπει να αποφεύγεται οτιδήποτε περιέχει μαγιά, γαλακτοκομικά, ραφιναρισμένα δημητριακά, λευκό αλεύρι. Η λίστα αποκλείει τροπικά φρούτα και μια σειρά άλλων που όμως έχω βρει διαφορές μεταξύ διαφορετικών πηγών στο διαδίκτυο.

Αν αυξήσεις μέσα από τη διατροφή τους τρόπους που συμβάλλουν στην υγεία σου θα έχεις λιγότερα συμπτώματα ασθένειας καθώς θα μάθεις μόνη σου να καλλιεργείς και να οδηγείς την υγεία προς τη ζωή σου.

Θα δεις πως προσθέτοντας μια υγιεινή συνήθεια θα έλκεις και άλλα υγιεινά πράγματα στη ζωή σου.

Ξεκίνησα σχετικά πρόσφατα τη Μακροβιοτική δίαιτα συνδυάζοντας δημητριακά, λαχανικά, φασόλια, ξηρούς καρπούς, φρούτα και σπόρους. Τα συστατικά αυτών των τροφών παρέχουν το ποσοστό πρωτεΐνης που χρειάζεται ο οργανισμός σου. Μπορείς να συμπεριλάβεις στη διατροφή σου φύκια, ψάρια και επιλεκτικά κοτόπουλο. 

50% – 60% προϊόντα ολικής αλέσεως

25% -30% λαχανικά (ένα μπολ να συνοδεύει κάθε γεύμα)

5% -10% σούπα (μια φορά την ημέρα)

5% -10% φασόλια και θαλασσινά λαχανικά

Ακόμη και στην περίπτωση μου -όπου υιοθετώ εδώ και κάποιο διάστημα, αρκετά αυτό το διατροφικό μοντέλο- βλέπω τις γευστικές μου προτιμήσεις να αλλάζουν περιορίζοντας την ανάγκη μου για κάτι γλυκό ή τελείως ανθυγιεινό.

Ενδιαφέρεσαι για έναν ολιστικό τρόπο σκέψης; Κάνε εγγραφή στο newsletter και άσε μου να σου δείξω ότι μπορείς να αλλάξεις!

YOGA at Ηome

Αυτοπαρακινούμενη, δημιουργική και ελεύθερο πνεύμα. Κατοικώ στον δικό μου πλανήτη με τον σύζυγο και 3 υπέροχα κατοικίδια, αλλά έχω ζήσει και επισκεφθεί πολλά μέρη του κόσμου! Τα αγαπημένα πράγματα είναι: το διάβασμα, η μυρωδιά του καφέ, βόλτες στη φύση, ταξίδια και οι συζητήσεις με συναρπαστικές γυναίκες από όλη την Ελλάδα. Κατά έναν περίεργο τρόπο όσο αυξήθηκαν τα κιλά μου μεγάλωσε και η αυτοπεποίθησή μου! Κρίση μέσης ηλικίας; Προτιμώ να κατευθύνω την ενέργειά μου στα σημαντικά της ζωής. Χαίρομαι που σε γνωρίζω!

Σίγουρα θα προτιμήσεις...