4 πράγματα που θα έκανα σήμερα διαφορετικά αν άρχιζα γιόγκα

Οι περισσότεροι αποφεύγουν να ξεκινήσουν γιόγκα στο σπίτι και στηρίζονται σε προκαταλήψεις και μύθους σχετικά με το τι είναι η γιόγκα και πως πρέπει να εξασκηθεί. Ως αρχάρια στη γιόγκα έκανα και εγώ μερικά λάθη. Να, τι θα έκανα σήμερα διαφορετικά αν ξεκινούσα από την αρχή!

  • Γιόγκα δεν είναι οι άσανες

Όταν έκανα για πρώτη φορά γιόγκα θυμάμαι ακόμη το χαλαρωτικό συναίσθημα που ένιωσα στο τέλος της πρακτικής. Έτσι, ερωτεύτηκα περισσότερο την κάθε άσανα που μου έδινε αυτό το συναίσθημα ηρεμίας παρά την ίδια την πρακτική. Μου πήρε χρόνο για να καταλάβω ότι η γιόγκα είναι κάτι περισσότερο από μια φυσική δραστηριότητα. Σήμερα με τις γνώσεις που έχω σου απαντώ ότι η γιόγκα είναι τόσο μια κατάσταση εσωτερικής ενδοσκόπησης όσο και μια υπέροχη πρακτική άσκηση. Αυτό που θα έκανα διαφορετικά σήμερα είναι ότι θα εστίαζα εξαρχής στην φιλοσοφία της γιόγκα εφαρμόζοντας την από την πρώτη μέρα σε όλους τους τομείς.

  • Στη γιόγκα δεν χωρούν δικαιολογίες

Ήμουν τυχερή γιατί ξεκίνησα γιόγκα δια ζώσης και απέκτησα τις απαραίτητες βάσεις. Στις ατομικές πρακτικές γιόγκα στο σπίτι κατάφερα να βρω την απαιτούμενη ισορροπία και να δηλώσω παρούσα στο mat. Στην αρχή σε καθημερινή βάση αργότερα όσο πιο συχνά μπορούσα. Η πρακτική της γιόγκα στο σπίτι δεν χρειάζεται να είναι περίπλοκη σε στάσεις. Μπορεί να είναι τόσο απλή και τόσο σύντομη όσο σε ευχαριστεί. Αυτό θα είχα στο νου μου σήμερα αν ήταν η πρώτη μέρα.

  • Η γιόγκα δεν απαιτεί ευλυγισία

Συνομιλώ με γυναίκες οι οποίες πιστεύουν ότι η ευλυγισία είναι το απόλυτο μέτρο επιτυχίας μιας πρακτικής γιόγκα. Λάθος. Το αποτέλεσμα είναι ότι ο φόβος υπερνικά την επιθυμία και δεν το δοκιμάζουν καν. Ανήκω και εγώ σε αυτή την κατηγορία ατόμων που θεωρούσαν ως αυθεντική γιόγκα τις περίπλοκες άσανα στο Instagram. Σε αντίθεση με αυτή την λανθασμένη πεποίθηση η γιόγκα δεν απαιτεί ευλυγισία. Αυτό που κατάλαβα μετά από 2 χρόνια πρακτικής γιόγκα στο σπίτι είναι ότι το σώμα έχει περιορισμούς και δυνατότητες που πρέπει να σέβεσαι. Η ευλυγισία, τα κιλά και η ηλικία δεν αποτελούν στοιχείο μέτρησης ενώ με την πάροδο του χρόνου θα δεις το σώμα να μαλακώνει ως μια φυσιολογική εξέλιξη παρά ως προαπαιτούμενο. Αυτό θα έλεγα στον εαυτό μου αν ήταν να ξεκινήσω γιόγκα από την αρχή.

  • Η γιόγκα αλλάζει τον τρόπο που σκέφτεσαι

Με τη συστηματική πρακτική της γιόγκα έχεις τη δυνατότητα να αποκτήσεις πρόσβαση σε σημεία του μυαλού που δεν γνώριζες ότι διαθέτεις. Οι αλλαγές είναι σημαντικές και μακροπρόθεσμες ενώ ταυτόχρονα έχεις αμέτρητα οφέλη σε σωματικό, συναισθηματικό και πνευματικό επίπεδο. Το ουσιαστικό θεμέλιο της πρακτικής είναι η καλλιέργεια του εσωτερικού διαλόγου. Ακόμη και μια ολιγόλεπτη πρακτική θα σου δώσει απαντήσεις και θα σε κάνει να ξεπεράσεις εμπόδια που μέχρι πρότινος θεωρούσες ανυπέρβλητα. Με αυτό κατά νου θα απολάμβανα κάθε λεπτό στο γιόγκα ματ από την πρώτη στιγμή.

Θέλεις να δοκιμάσεις αλλά δεν ξέρεις τον τρόπο;

Κατέβασε το ΔΩΡΕΑΝ eBook: “Πως να ξεκινήσεις γιόγκα στο σπίτι” και έλα στην παρέα μας!

YOGA at Ηome

Namaste! Είμαι η Ιωάννα, Personal Coach και πιστεύω στη δύναμη που κρύβεις μέσα σου. Εστιάζω το ενδιαφέρον μου στη σχέση μυαλού-σώματος βάση της νευροεπιστήμης και της κινεζικής φιλοσοφίας. Μέσα από το 𝗬𝗢𝗚𝗔 𝗮𝘁 𝗛𝗼𝗺𝗲 σκοπός μου είναι να ενθαρρύνω και άλλες γυναίκες να ξεκινήσουν γιόγκα στο σπίτι με τη βοήθεια διαδικτυακού δασκάλου. Διαθέτω συγγραφικό έργο σε συνεργασία με το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο του Υπουργείου Παιδείας ενώ η εμπειρία και τα μακροχρόνια επαγγελματικά μου ταξίδια στην Ασία μου δημιούργησαν την ανάγκη να εξερευνήσω την ανατολική φιλοσοφία.

Σίγουρα θα προτιμήσεις...